Γεωπολιτικό "γαϊτανάκι" ενώ οι βόμβες σφυρίζουν! Τι συμβαίνει με Εμιράτα-Ισραήλ



Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να πιέζουν το Ισραήλ για την πώληση του αμυντικού συστήματος Iron Dome.

Η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλάζει ραγδαία και κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσυρθούν από την περιοχή , το Ιράν παίζει πολλή διπλωματία στην περιοχή και το Ισραήλ θέλει να κάνει γνωστές τις θέσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και η πρώτη κυρία Μιχάλ Χέρτζογκ, έφτασαν στο Άμπου Ντάμπι την Κυριακή, για μια ιστορική διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του διαδόχου των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Ωστόσο, μπορεί να κρύβονται περισσότερα πίσω από την τελευταία επίσκεψη. Δείχνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, να δουν τη σχέση να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με το jpost «η επίσκεψη του Χέρτζογκ θα θεωρηθεί ως σαφής δήλωση υποστήριξης για την ασφάλεια των ΗΑΕ έναντι των Χούτι και του Ιράν».

Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι δεσμοί μεταξύ των χωρών, μετατοπίζονται από μια διπλωματική σε μια στρατηγική σχέση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χέρτζογκ είπε στον Πρίγκιπα Μοχάμεντ: «Υποστηρίζουμε πλήρως τις απαιτήσεις ασφαλείας σας».

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αναχαίτισαν έναν βαλλιστικό πύραυλο, που εκτοξεύτηκε από την πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης εν μέσω  της επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.
 
Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΑΕ, μαζί με τον Συνασπισμό για την Αποκατάσταση της Νομιμότητας στην Υεμένη, κατέστρεψαν στη συνέχεια τη θέση εκτόξευσης πυραύλων στο κυβερνείο Al-Jawf της Υεμένης.

Σύμφωνα με το arabnews, το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ επιβεβαίωσε την «πλήρη ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές», προσθέτοντας ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα ΗΑΕ από τυχόν επιθέσεις».

Η Ελλάδα, καταδίκασε επίσης τη νέα πυραυλική επίθεση εναντίον των ΗΑΕ.

"Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη νέα πυραυλική επίθεση, εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

"Τέτοιες ενέργειες αποτελούν άμεσες και απαράδεκτες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, διακυβεύοντας την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και υπονομεύουν τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με το Μπαχρέιν, υπέγραψαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ, που ονομάστηκαν «Συμφωνίες του Αβραάμ», το 2020. Τα δύο κράτη του Κόλπου και το Ισραήλ, μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις στην περιοχή.

Παρά την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, το Ισραήλ απέρριψε αίτημα των ΗΑΕ να του πουλήσουν συστήματα αεράμυνας.


 
Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε: Το Ισραήλ φοβάται ότι η πώληση αυτής της τεχνολογίας στα ΗΑΕ, σημαίνει ότι τα μυστικά θα μπορούσαν να περάσουν σε ένα τρίτο κράτος.

Οι πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τα ΗΑΕ, γίνονται καθώς οι Χούτι αντιμετωπίζουν πιέσεις και υφίστανται μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης. Με τη βοήθεια των Ταξιαρχιών Giants που υποστηρίζονται από τα Εμιράτα, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης ανέλαβαν την επαρχία Shabwa νωρίτερα αυτό το μήνα, σε ένα πλήγμα στις προσπάθειες των Χούτι να ολοκληρώσουν τον έλεγχό τους σε ολόκληρο το βόρειο μισό της Υεμένης.

Η άρνηση να πουληθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Iron Dome και αυτό που είναι γνωστό ως David's Sling, που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πτερυγίων, ήρθε αφότου το κράτος του Κόλπου επέτρεψε στους Ιρανούς να «εισέλθουν» και να κινούνται ελεύθερα στο έδαφός του.

Οι μακροχρόνιοι αντίπαλοι Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πραγματοποίησαν συνομιλίες πρόσφατα σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις μακροχρόνιες διαφορές τους και να αυξήσουν τη συνεργασία.

Αυτό έχει ανησυχήσει το Ισραήλ, το οποίο εξομαλύνει τους δεσμούς του πέρυσι με τα ΗΑΕ. Οι δύο χώρες έκτοτε, κινήθηκαν γρήγορα για να αυξήσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως τα όπλα, το εμπόριο, ο τουρισμός και άλλα. Τον περασμένο μήνα, η ισραηλινή εταιρεία κατασκευής όπλων  Elbit Systems άνοιξε ένα υποκατάστημα στα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το jpost, η επίσκεψη του προέδρου, τόσο στενά μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση στο Άμπου Ντάμπι, πιθανότατα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις. «Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι τα ΗΑΕ θα εξετάσουν το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και θα εξετάσουν πώς ο αμυντικός τομέας του, μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ για να επιτύχει παρόμοιο επίπεδο προστασίας από το Ιράν και τους Χούτι», αναφέρει. 

Ωστόσο, ο Sawsan Hasson, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Σχέσεων Μέσης Ανατολής στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, είπε στη Media Line, «Το γεγονός και μόνο της επίσκεψης του «πρώτου πολίτη» του Ισραήλ, του προέδρου, είναι ένα απτό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν συμφωνίες προς υπογραφή».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το Ισραήλ στα ΗΑΕ ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, αρνήθηκε να σχολιάσει.