Ουκρανική κρίση: Σκληρό διπλωματικό «πόκερ» για την αποτροπή ενός πολέμου



Παρά την οπισθοχώρηση μερίδας του μεγάλου ρωσικού στρατού από τα σύνορα με την Ουκρανία παραμένει η διεθνής επιφυλακή για την εισβολή της Ρωσίας - Οι ΗΠΑ, όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις Μπάιντεν φαίνεται ότι δεν έχουν πεισθεί από τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θέλει πόλεμο

Διπλωματικό «θρίλερ» για γερά νεύρα συνεχίζει να υφίσταται για την τεταμένη κατάσταση στα ρωσό-ουκρανικά σύνορα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι προτιμά τον διάλογο, από την έσχατη λύση μιας πολεμικής επιχείρησης. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν έχουν πεισθεί από τις τελευταίες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, που έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ τόνισε πως μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει λάβει κάποια εποικοδομητική απάντηση από την Δύση στις προτάσεις που έχει θέσει.

Η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τις θέσεις τους, έφερε μάλιστα και ένα ειρωνικό σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρωσική διπλωματία κατά τις προηγούμενες ώρες άλλωστε, είχε κάνει λόγο για «υστερία» της Δύσης σχετικά με τα όσα διασπείρονται περί εισβολή στην Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε με δεικτικό τρόπο «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», υπογραμμίζοντας ότι έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας θα αποσύρονταν από τις θέσεις τους σταδιακά όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (...) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μπάιντεν: «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά»
Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού οι ΗΠΑ, φαίνεται ότι δεν έχουν πεισθεί για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου ζητώντας αποδείξεις για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Η απάντηση του Τζο Μπάιντεν μέσω διαγγέλματος το βράδυ της Τρίτης, στην ρωσική πλευρά χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αυστηρό, αφήνοντας πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας.

Ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε κατά την διάρκεια του διαγγέλματός του ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή και ότι οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ. «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τη Ρωσία να υποχωρήσει από το κατώφλι του πολέμου, «προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είμαστε ο εχθρός σας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας». Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μία μετωπική αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αλλά εάν η Ρωσία επιτεθεί κατά Αμερικανών στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και ότι η Ρωσία θα πληρώσει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικονομικό τίμημα εάν πραγματοποιήσει μία εισβολή. «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», δήλωσε στη συνέχεια.

Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι για να ανταποκριθούν στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα. Η διπλωματία θα πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία να επιτύχει, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Λάδι στη φωτιά» ο θάνατος Ρωσόφωνου στα σύνορα
Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές στα ρωσό-ουκρανικά σύνορα που η φαινομενική αποκλιμάκωση φαίνεται να απειλείται με «τορπιλισμό» ανά πάσα στιγμή. Ενδεικτικές της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, ήταν οι αναφορές το βράδυ της Τρίτης για νεκρό ρωσόφωνο πολιτοφύλακα μετά από ανταλλαγή πυρών στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, που είναι μία από τις περιοχές που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από τα πυρά των ουκρανών σκοτώθηκε ένας ρωσόφωνος πολιτοφύλακας, με τους ρωσόφωνους να ανακοινώνουν ότι έχουν απαντήσει στα πυρά των ουκρανικών θέσεων.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό αν αυτό εντάσσεται σε κάποια προβοκάτσια όπως πολλοί ανέμεναν για να ξεκινήσουν ενδεχομένως και κάποια μεγαλύτερα επεισόδια ή αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με το γραφείο αντιπροσώπων της στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC), oι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στόχευσαν το έδαφος του Λουγκάνσκ (LPR) την Τρίτη (15/02), προσθέτοντας ότι ένας οπλίτης του LPR σκοτώθηκε. Νωρίτερα, ο αντιπρόσωπος του LPR στο JCCC, ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν είχε ανοίξει πυρ από τις 28 Ιανουαρίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξο το ΝΑΤΟ
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που καλωσόρισε τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητά διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη». Επίσης, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν η Μόσχα απέσυρε στρατεύματα για να τα επαναφέρει. «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο, και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση» ήταν το μήνυμά του.

Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο», είπε. Τόνισε επίσης ότι η Συμμαχία δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την ρωσική πλευρά στις προτάσεις της για τη συλλογική ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι το NATO είναι έτοιμο να εισέλθει σε έναν διάλογο με τη Μόσχα για τις διμερείς σχέσεις.