Β' Παγκόσμιος πόλεμος: Η Επιχείρηση Πυρσός



Η Επιχείρηση Πυρσός ήταν αποβατική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική που έλαβε χώρα από 8 έως 10 Νοεμβρίου 1942, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχεδιασμός

Το 1942, οι Αμερικανοί έχοντας πειστεί για την ανέφικτη τακτική εισβολής στη Γαλλία ως δεύτερο μέτωπο, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αποβάσεις στη βορειοδυτική Αφρική με στόχο την απομάκρυνση των στρατευμάτων του Άξονα και την προετοιμασία για μια μελλοντική επίθεση στη νότια Ευρώπη.

Η εν λόγω απόβαση – εισβολή προγραμματίσθηκε μετά την υπόσχεση που έδωσαν οι Η.Π.Α (Φραγκλίνος Ρούσβελτ) και η Βρετανία (Τσώρτσιλ) στη Σοβιετική Ένωση (Στάλιν) για την δημιουργία δυτικού μετώπου προκειμένου να ελαττώσουν την ασκούμενη εκ μέρους των Γερμανικών δυνάμεων πίεση στα Σοβιετικά στρατεύματα. Η υπόσχεση αυτή δόθηκε τον Μάιο του 1942 στην Ουάσιγκτον κατά την συνάντηση που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μολότωφ, με τον πρόεδρο Ρούσβελτ, έχοντας υπόψη ο δεύτερος ήδη σχεδιαζόμενη επιχείρηση. Ενώ οι Αμερικανοί επιτελείς σχεδίαζαν μια άμεση επιχείρηση στην κατεχόμενη Β. Ευρώπη με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Βαριοπούλα», τον Δεκέμβριο του 1941 κατά τη διάρκεια μυστικής σύσκεψης που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον, οι Βρετανοί προκειμένου να μειώσουν και αυτοί τη Γερμανική πίεση υποστήριξαν πως μια άμεση επιχείρηση από Ευρωπαϊκό έδαφος θα ήταν καταστροφική, αντιπροτείνοντας τα εδάφη της Γαλλίας στη Βόρεια Αφρική επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τον ναυτικό έλεγχο της Μεσογείου και από εκεί την ασφαλέστερη απόβαση στη νότια Ευρώπη.

Βέβαια αυτή η πρόταση διασφάλιζε πρωτίστως ανοικτές οδούς προς την Ινδία, την διασφάλιση των Αγγλικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά παράλληλα και τον έλεγχο των Βαλκανίων με ενθάρρυνση ανατρεπτικών τάσεων σ’ αυτά, διατηρώντας τουλάχιστον την ουδετερότητα της Τουρκίας.

Αν και αρχικά οι Αμερικανοί κράτησαν επικριτική στάση στο προτεινόμενο σχέδιο, τελικά συμφώνησαν στη πρόταση του Τσώρτσιλ.

Προτιθέμενοι να αποβιβαστούν στο Μαρόκο και την Αλγερία, οι Σύμμαχοι έπρεπε να διερευνήσουν τις προθέσεις των στρατευμάτων της Κυβέρνησης του Βισύ (φιλογερμανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Γάλλο στρατάρχη και ήρωα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου Φιλίπ Πεταίν στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, νοτίως του Λίγηρα, μετά την εισβολή της Γερμανίας και τη συνθηκολόγηση) που υπερασπίζονταν την περιοχή, οι οποίοι αριθμούσαν περίπου 120.000 άνδρες, 500 αεροσκάφη και αρκετά πολεμικά πλοία. Ήλπιζαν ότι ως πρώην Σύμμαχοι, οι Γάλλοι δεν...... Δείτε την συνέχεια του ιστορικού άρθρου στην πηγή του πατώντας ΕΔΩ