Μέτωπο στην Κύπρο «ανοίγει» και πάλι η Τουρκία!



«Καταπέλτης» ο Πάιατ για την τουρκική επιθετικότητα που πλήττει την συνοχή του ΝΑΤΟ
Να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα κάθε τρόπο αναζητά η Τουρκία σε μια περίοδο που η συνοχή εντός του ΝΑΤΟ είναι αναγκαία για τις ΗΠΑ. 

Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ σε ερώτηση του MEGA, στην οποία απάντησε χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα αυτή την στιγμή πιο πολύ πάρα ποτέ, διχασμοί εντός του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του αντιπάλου μας και για αυτό επικροτούμε τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Τουρκία να αποφεύγει προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες.»

Η Τουρκία ωστόσο φαίνεται πως παρά το γεγονός πως πρόσφατα δέχθηκε και ραπίσματα και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ΕΕ που της τόνισαν πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας σε νησιά στο Αιγαίο, είναι αποφασισμένη να ασκήσει πίεση στον ελληνισμό με κάθε τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό και βλέποντας πως στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν «τσιμπάει» στην ρητορική της μάλλον το καθεστώς του Ερντογάν φαίνεται πως τον ερχόμενο μήνα θα πιέσει τον ελληνισμό στην Κύπρο.

Η Άγκυρα λοιπόν έδωσε εντολή στον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας που προχώρησε στην έκδοση δύο παράνομων NAVTEX δεσμεύοντας δύο περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην μία περίπτωση πρόκειται για την οδηγία προς ναυτιλομένους 0196/22 με την οποία η Τουρκία δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή στα ανατολικά της Κύπρο για ασκήσεις  για τα χρονικά διαστήματα από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου από τις 9 έως τις 11, από τις 16 έως τις 18, από τις 23 έως τις 25 και στις 30, 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου. 

Στην δεύτερη περίπτωση με την NAVTEX 0195/22 δεσμεύει περιοχή στην θαλάσσια περιοχή της Μόρφου αλλά και στην ακτή της περιοχής όπου πιθανότατα θα εκτελεστούν αποβατικές ασκήσεις για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 3 του μήνα!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Λευκωσία πέρα από την συνεχή εγρήγορση της Εθνικής Φρουράς προχώρησε την Τρίτη και σε ενδυνάμωση των συμμαχιών της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς:

«Την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, υπέγραψαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2022. Επικεφαλής της   αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), όπου υπέγραψε το πρόγραμμα, ήταν ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Νεόφυτος Παχουλίδης, Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ. 

Της τελετής υπογραφής, προηγήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, κατά τις οποίες έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα τριμερούς συνεργασίας, όπου επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στους υφιστάμενους τομείς συνεργασίας, ενώ έγινε και προκαταρτική συζήτηση αναφορικά με επιπλέον τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν μελλοντικά στο τριμερές πλαίσιο συνεργασίας. Επιπλέον, ανταλλάγησαν απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα για το διεθνές κλίμα ασφαλείας που διαμορφώνεται, λόγω των εξελίξεων σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως.  

Το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας 2022, αποτελεί συνέχεια του προγράμματος του 2021 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις με επέκταση των αντικειμένων τους σε προωθημένα σενάρια αεράμυνας και προστασίας κρίσιμων υποδομών, την συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας, συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συναντήσεις επιτελών των ΕΔ των τριών χωρών, συνεργασία σε ζητήματα τόσο Διαχείρισης Κρίσεων όσο και Έρευνας και Διάσωσης και επίσης τον προγραμματισμό του 4ου Τριμερούς Στρατιωτικού Διαλόγου. 

Με την υπογραφή του προγράμματος, υπογραμμίζεται η προσήλωση των τριών χωρών για αναβάθμιση και ενίσχυση της συνεργασίας και των δεσμών μεταξύ των ΕΔ τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπου η αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση μεταξύ χωρών που μοιράζονται τα ίδια ιδεώδη και αρχές οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.»