Τουρκικά drones στο Αιγαίο: Εύκολος στόχος αλλά παγίδα – Πώς θα αντιμετωπιστούν



Το σχέδιο ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ για ανάσχεση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών – Πώς θα αποτρέψουν την είσοδό τους στο Αρχιπέλαγος – Η «φάκα» που στήνει ο Ερντογάν αλλά έχουν δει Φλώρος και Μπουρολιάς.

Βασίλης Σκουλαράκος

Στις 04 Φεβρουαρίου 2022, με αναλυτικό ρεπορτάζ στο Newsbomb.gr περιγράφαμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική πολεμική αεροπορία, παρουσιάζοντας σοβαρά ζητήματα διαθεσιμότητας μαχητικών, αλλά και βασικών ανταλλακτικών και αναλώσιμων για την λειτουργία των αεροσκαφών της.

Παράλληλα, η TuAF αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους πιλότους της, μιας και το πραξικόπημα του 2016 κόστισε το 80% των πιλότων της οι οποίοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ενώ οι νέοι χειριστές βγαίνουν με τρόμο στο Αιγαίο αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν σε αερομαχίες τους πολύπειρους Έλληνες Ικάρους.

Με απλά λόγια, η εικόνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την εμπρηστική ρητορική και τις απειλές που εκτοξεύει το τουρκικό καθεστώς εναντίον της Ελλάδας. Από τις παραβιάσεις συγκεκριμένων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, μέχρι τις μειωμένες εσωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τουρκικής αεροπορίας και την ανύπαρκτη συμμετοχή της στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στις διαθεσιμότητές μαχητικών.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το καθεστώς Ερντογάν προχωρά σε νέες τακτικές απειλών στο Αιγαίο, στέλνοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Μόνο την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, τουρκικά drones προχώρησαν σε 60 παραβιάσεις τους FIR Αθηνών, προχωρώντας μάλιστα και σε 4 υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Αστακίδα και Κανδελιούσσα.

Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά drones είναι εύκολος στόχος για κάθε επίγειο και εναέριο οπλικό σύστημα της χώρας μας, μιας και η ταχύτητά τους είναι πολύ μικρή, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται και ανησυχεί για τις νέες πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος και αναζητά λύσεις που θα αποτρέπουν άμεσα και αποτελεσματικά την είσοδο των τουρκικών UAV’s.

Σαφώς και τα τουρκικά drones δεν είναι οπλισμένα πτητικά μέσα, σε αντίθεση με τα τουρκικά μαχητικά τα οποία μπαίνουν οπλισμένα και απαιτούνται επικίνδυνες αναχαιτίσεις και αερομαχίες αναχαίτιση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα αφήσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα να εισβάλλουν ανενόχλητα στο Αιγαίο.

Η ελληνική αεράμυνα έχει πολλαπλές βαθμίδες αντίδρασης και μπορεί να εντοπίσει κάθε είδους απειλή, ειδικά εισβολείς με τόσο μικρή ταχύτητα. Εντούτοις, είναι προφανές πως πρέπει να κινηθεί με πιο ταχείς ρυθμούς στην εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Μέχρι τότε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επεξεργάζονται σχέδια και τρόπους αποτελεσματικής ανάσχεσης της απειλής των τουρκικών drones χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψή τους. Ο λόγος; Μια τέτοια κίνηση θα έδινε την αφορμή που αναζητά εδώ και καιρό η Τουρκία για να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και στη συνέχεια να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέτοντας τις παράλογες απαιτήσεις της. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζουν αυτό και είναι βέβαιο πως δεν θα πέσουν στην παγίδα.