Βayraktar: Καμπανάκι των Ρώσων για τα τουρκικά drone – Πώς ξεφεύγουν από την ζώνη αεράμυνας



Tα τουρκικά drone έχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να προσέξει η Ελλάδα.

Βayraktar: Καμπανάκι των Ρώσων για τα τουρκικά drone αφού αποκαλύπτουν πώς ξεφεύγουν από την ζώνη αεράμυνας.

Πολύς είναι ο λόγος που γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα τουρκικά drone Bayraktar.

H Τουρκία έχει στηρίξει πολλά στην παραγωγή των τουρκικών drone, τα οποία έχουν καταγράψει επιτυχίες στο πεδίο σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ και Λιβύη.

Τώρα τα πράγματα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία – την οποία έχει προμηθεύσει με τα τουρκικά drone Bayraktar – έχουν αλλάξει προς το χειρότερο για τους Τούρκους, αφού πρώτη φορά τα τουρκικά drone αντιμετωπίζουν έναν οργανωμένο στρατό (σ.σ. τον ρώσικο).

Αν και στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Bayraktar TB2, οι απώλειες για τα τουρκικά drone είναι πολλές (σ.σ. με κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για 25 καταρρίψεις).

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα τουρκικά drone δεν έχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να προσέξει η Ελλάδα.

Η Τουρκία προμήθευσε τον ουκρανικό στρατό με τα τελευταία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κρούσης Bayraktar TB2, τα οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο Avia.pro, «έχουν αναβαθμιστεί περαιτέρω για να ανιχνεύουν στόχους και να πραγματοποιούν αναγνώριση σε αποστάσεις άνω των 50 χιλιομέτρων».

Μάλιστα κυκλοφορεί και σχετικό φωτογραφικό υλικό το οποίο αποδεικνύει τις δυνατότητες των Bayraktar.


Τα Βayraktar φέρουν τα οπτοηλεκτρονικά συστήματα Aselsan CATS, μετά την άρνηση του Καναδά να προμηθεύσει στην Τουρκία παρόμοια οπτοηλεκτρονικά συστήματα.

Οι Ρώσοι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η απόσταση των 48 χιλιομέτρων καθιστά δύσκολο τον έγκαιρο εντοπισμό τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από συστήματα αεράμυνα.

Τα drones αυτά κυκλοφόρησαν σε μαζική παραγωγή μόλις τον Νοέμβριο του 2021.