Ιστορική ευκαιρία στρατηγικής Ελληνογερμανικής συνεργασίας στην Αμυντική Βιομηχανία



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ανακοίνωση στις 27 Φεβρουαρίου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για αφιέρωση εφ’ άπαξ αμυντικής δαπάνης 100 δισ. €, σήμανε την νέα σελίδα στην Άμυνα της Ευρώπης, μετά τις συνταρακτικές εξελίξεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή, η ρωσική επίθεση έθεσε ευθέως το ερώτημα της αμυντικής ικανότητος των χωρών της Ευρώπης, μίας εκάστης όσο και συλλογικώς, σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Και όχι μόνο στις πιο μικρές και αδύναμες στρατιωτικά χώρες αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες!

Γερμανία, Γαλλία και σε δεύτερο πλάνο Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, παρουσιάζουν αδύναμες χερσαίες δυνάμεις, με σχεδόν συμβολική ισχύ σε Όπλα μείζονος επιδράσεως επί του πεδίου, όπως τα Τεθωρακισμένα ή το Πυροβολικό. Όταν όλες αυτές οι χώρες μαζί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν αρματικό δυναμικό μεγαλύτερο του Ελληνικού Στρατού, είναι φυσιολογικό η αξιοπιστία της αμυντικής ικανότητος έναντι της ρωσικής απειλής, να είναι απλώς θεωρητική.

Η τεράστια έκτακτη δαπάνη για αμυντικούς εξοπλισμούς από την Γερμανία, θα βρει σύντομα μιμητές και από τις άλλες χώρες. Η Γερμανία ειδικώς, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιταχύνει την ανάπτυξη του επικίνδυνα συρρικνωμένου Γερμανικού Στρατού που σήμερα παρατάσσει το αστείο αρματικό δυναμικό των 300 συν αρμάτων μάχης ενώ ασφαλώς σχεδόν το σύνολο των δαπανών θα ανατεθεί στην ικανότατη γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Επίσης βέβαιο, πρέπει να θεωρείται ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία θα αρχίσει σύντομα να δέχεται μεγάλες παραγγελίες από παντού. Και καθώς οι δυνατότητες παραγωγής είναι από έναν βαθμό και μετά πεπερασμένες, μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τον πραγματικό οργασμό που θα επικρατεί στις γραμμές παραγωγής των γερμανικών αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών. Ωστόσο, η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει ένα πολύ ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην παρούσα συγκυρία, που καθιστά την θέση της προνομιακή και στρατηγικής σημασίας για την Δύση: η μόνη εν λειτουργία γραμμή παραγωγής σύγχρονου άρματος μάχης στην Ευρώπη, είναι αυτή της γερμανικής KMW.

Η ίδια η Γερμανία, είναι βέβαιο ότι θα αναθέσει σύντομα σύμβαση προμήθειας σημαντικού αριθμού αρμάτων Leopard 2. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και από άλλες χώρες που στην παρούσα φάση έχουν σε εξέλιξη διαδικασίες επιλογής νέου άρματος ενώ και άλλες που μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο ζήτημα, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν. Η KMW επίσης, μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα αναλάβει σύμβαση για την προαίρεση επιπλέον αριθμού τεθωρακισμένων Puma, που θα συμπληρώσουν την ανανέωση του σχετικού υλικού στις μονάδες του Γερμανικού Στρατού. Σε γενικές γραμμές, οι κολοσσοί KMW και Rheinmetall, θα κληθούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες ανάγκες για σύγχρονο και υψηλών επιδόσεων πολεμικό υλικό όλης της Ευρώπης.