Προς "αναθέρμανση" η συμφωνία Τουρκίας, Γαλλίας, Ιταλίας για πυραυλικό σύστημα



Τουρκία, Ιταλία και Γαλλία θα επαναλάβουν την τριμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας , δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στις 24 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες θα συναντηθούν σύντομα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό στις 24 Μαρτίου στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μην έχοντας παράλληλα να εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι μια από τις πλατφόρμες συνεργασίας δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας τα τελευταία χρόνια, αλλά αργότερα διεκόπη. "Αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου αυτήν την ομάδα, θα έχουμε μια συνάντηση μεταξύ τριών χωρών σύντομα", είπε.

Η Άγκυρα έκανε μια αρχική συμφωνία με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία στις 14 Ιουλίου 2017, για την ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών συστημάτων της Τουρκίας και υπέγραψε συμφωνία στις αρχές του 2018 για μια μελέτη διάρκειας 18 μηνών για τον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων για την πιθανή κοινή παραγωγή ενός αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος. Το προτεινόμενο σύστημα θα είναι μια πιο ανεπτυγμένη έκδοση των σημερινών συστημάτων αεράμυνας SAMP-T της Eurosam.

Η διαδικασία διακόπηκε για πρώτη φορά μετά την "Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης", ή με πιο απλά λόγια την τρίτη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία το 2019, η οποία καταδικάστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν είπε ότι η τριμερής συνεργασία στα συστήματα SAMP-T συζητήθηκε στις συναντήσεις του τόσο με τον Ντράγκι όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η Άγκυρα ελπίζει να επαναλάβει δυναμικά τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των τριών χωρών μετά τις επόμενες εκλογές στη Γαλλία, είπε ο πρόεδρος.

"Υπήρξαν κάποια βήματα που κάναμε μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να επανεξετάσουμε αυτά τα βήματα, τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, ακόμη και να αναβιώσουμε τα βήματα που κάναμε ως Τουρκία-Γαλλία-Ιταλία. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε δυναμικά αυτή τη νέα διαδικασία μετά τις εκλογές", είπε ο Ερντογάν σε ομάδα δημοσιογράφων στις 24 Μαρτίου κατά την πτήση του από το Βέλγιο στην Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Μακρόν το 2019 ότι "βίωναν τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ", ο Ερντογάν είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν το αντίθετο.

"Ήταν μια πολύ ατυχής δήλωση. Μετά από αυτή την ατυχή δήλωση, ο Μακρόν είναι επί του παρόντος ένας από τους ηγέτες που διαδραματίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Αρκετά επιμελής", δήλωσε.