Τουρκία – Στρατηγός παραδέχεται: «Η ελληνική αεροπορία είναι ανώτερη, θα μας κάνει μεγάλη ζημιά»Ο Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να το «παίξει» δύο και τρία ταμπλό, ωστόσο Γερμανία και ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία ώστε να γίνει καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα όσα γίνονται στην Ουκρανία προς όφελος της, θέλοντας παράλληλα να μην τα χαλάσει με καμία πλευρά. Τόσο με τη Δύση που επιβάλλει ολοένα και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία δηλαδή, όσο και με την Πούτιν από τον οποίο προμηθεύτηκε τους πυράυλους S-400.

Έτσι νατοϊκές δυνάμεις και ΗΠΑ  πιέζουν ασφυκτικά την Τουρκία και τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με το ΝΑΤΟ και να γίνει ένας καλός σύμμαχος.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αρνητικός στην προοπτική αγοράς εκ μέρους της Τουρκίας των μαχητικών F16 εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Μάλιστα ο Αμερικανός πολιτικός τόνισε ότι προτιμά οι ΗΠΑ να επιλέξει για σύμμαχο την Ελλάδα ή το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι δεν βλέπει να προχωρά η πώληση των F-16 στην Τουρκία εκτός και αν υπάρξει, όπως είπε, μια δραματική αλλαγή που να αφορά στο σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία.

Ο κ. Μενέντεζ επανέλαβε με εμφατικό τρόπο την πάγια θέση του ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα πρέπει να φύγει από την Τουρκία, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται και άλλα βήματα από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής εκτίμησε επίσης ότι η… επίθεση γοητείας του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αποδώσει.

«Αν ήταν να κάνω προβολή στο μέλλον και να το επιλέξω για τα παιδιά μας, και χωρίς να υπάρχει τότε η επιτακτικότητα τής στιγμής, θα προτιμούσα να μην κοιτάζω προς την μεριά της Βενεζουέλας, του Ιράν και άλλων τέτοιων χωρών, θα επέλεγα συμμάχους όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ», είπε ακόμη ο κ. Μενέντεζ στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ιατρίδης: «Πιέζεται η Τουρκία. Οι συναντήσεις αυτές με τον Σολτς (καγκελάριος της Γερμανίας) ή αν θέλετε το τηλεφώνημα του Μπάιντεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Ότι πρέπει να συμμορφωθεί. Σας θυμίζω τι είπε ο Μενέντεζ ότι η Τουρκία δεν θα πάρει F-16 αν δεν αποσύρει τους S-400. Εποίσης η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί και να είναι ένας καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και επίσης το τρίτο και το σημαντικότερο ότι αυτή η επίθεση γοητείας που κάνει δεν θα φέρει αποτέλεσμα».

Συνεχίζοντας ο Επίτιμος Δκτη ΔΑΥ συμπλήρωσε: «Κοίταγα ένα βίντεο του αξιόλογου Τούρκου αντιπτεράρχου Καρακούς, ο οποίος σπούδασε στην Αμερική ki έγραψε και βιβλία. Είπε λοιπόν στο CNN Turk τον Αύγουστο του 2020, πριν από 1,5 χρόνο δηλαδή, πριν πάρουμε τα Rafale. Οι Έλληνες πιλότοι είναι ανώτεροι και θα μας κάνουν μεγάλη ζημιά,, η πολεμική αεροπορία της Ελλάδος έχει μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες και ικανότητες. Η Ελλάδα με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει να μας επιφέρει πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και την αμυντική μας βιομηχανία. Η Τουρκία πρέπει πάση θυσία να προμηθευτεί F-16 και αν δεν το κάνει τότε δεν πρέπει να μπει σε κανέναν πόλεμο με την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.».