Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης για Μητσοτάκη – Ερντογάν – Σε πυρετό τα επιτελεία



Όλα όσα αναμένεται να συζητηθούν στη κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να συναντηθούν το μεσημέρι της Κυριακής 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου την οποία αποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οι δύο άνδρες θα έχουν μια εκτενής συζήτηση που θα εμπεριέχει πολλά και άκρως σημαντικά θέματα στην ατζέντα της.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε τουρκικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στην προεδρική κατοικία στην Πόλη.

Τα επιτελεία μάλιστα των δύο πλευρών βρίσκονται σε πυρετό προκειμένου να είναι όλα έτοιμα και διευθετημένα για αυτή την μεγάλη συνάντηση, στην οποία αναμένεται να δώσουν το παρών οι δύο πιο στενοί συνεργάτες των Μητσοτάκη και Ερντογάν, Ελένη Σουρανή και Ιμπραχίμ Καλίν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πηγαίνει σε αυτή την συνάντηση κορυφής με την αντίστοιχη της γειτονικής χώρας με συγκρατημένες προσδοκίες καθώς και η Τουρκία έχει τους δικούς της ξεκάθαρους στόχους.

Στην Κωνσταντινούπολη η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει και να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της γύρω τόσο από τα ελληνοτουρκικά ζητήματα όσο και από το Ουκρανικό το οποίο θα έχει εξέχουσα θέση σε αυτή την πολιτική κουβέντα.

Σίγουρα, είναι ξεκάθαρο πως και οι δύο πλευρές θέλουν να επικοινωνήσουν μια κοινή επιθυμία για ανοιχτούς διαύλους κάτι που φυσικά είναι δύσκολο από την στιγμή που η ατζέντα των ζητημάτων που απασχολούν και χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία είναι μεγάλη.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό όμως λίγο πριν την συνάντηση είναι το γεγονός πως ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους βάζοντας με το έτσι θέλω στην επικείμενη κουβέντα την «γαλάζια πατρίδα» αλλά και την θεωρία της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών κάτι που είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στόχος της Ελλάδας είναι να πραγματοποιηθεί μια πολύωρη συζήτηση με συγκεκριμένο «μενού» που θα θέτει εκτός τις αντιπαραθέσεις των γεωπολιτικών αναταράξεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κάτι τέτοιο έκανε ξεκάθαρο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που τόνισε πως η Ελλάδα δεν πάει σε αυτό το ραντεβού με ψευδαισθήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει με τον Ταγίπ Ερντογάν μια συζήτηση ουσίας καθώς οι δύο χώρες έχουν εκτός από διαφορές και ορισμένες κοινές προκλήσεις.

Εκεί πέφτει το βάρος της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ξεκάθαρα είναι τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν Μητσοτάκη και Ερντογάν με πρώτο και καλύτερο την την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία για δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Όπως αναμένεται να τονιστεί είναι αναγκαίο τη δεδομένη χρονική στιγμή να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ένταση των δύο χωρών και να υπάρξει εκτενής συζήτηση για ζητήματα γεωπολιτικά αλλά και τα κρίσιμα ενεργειακά θέματα.

Φυσικά από το μενού δεν θα λείψουν και άλλα καυτά ζητήματα όπως το θέμα των προσφύγων από την Ουκρανία αλλά την κοινή πλεύση των δύο χωρών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα με την Ελλάδα να θέλει να βάλει παράλληλα στοπ σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.