Γ.Γ. ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο»



Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε πυρηνική αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.
 
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη και ανεύθυνη πυρηνική ρητορική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή ανά πάσα στιγμή».

«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε την παραμονή της συνόδου κορυφής των ηγετών της στρατιωτικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης.

»Παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης».

«Το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

»Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία και εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

»Αλλά ταυτόχρονα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να αποτρέψουμε αυτή τη σύγκρουση να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας”».

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι τα 30 κράτη – μέλη θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη τον ρόλο του Πεκίνου στον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα.

«Η Κίνα έχει παράσχει στη Ρωσία πολιτική υποστήριξη, μεταξύ άλλων διαδίδοντας κατάφωρα ψέματα και παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία.

«Περιμένω από το ΝΑΤΟ να καλέσει την Κίνα να ανταποκριθεί στις ευθύνες της», σημείωσε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η Λευκορωσία είναι «συνένοχη» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμη και πριν από την έναρξή της, επιτρέποντας να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για τη συγκέντρωση στρατευμάτων, και συνεχίζει να επιτρέπει την εισβολή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Λευκορωσία επέτρεψε επίσης να χρησιμοποιηθούν τα στρατιωτικά της αεροδρόμια από τις ρωσικές δυνάμεις για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων.