Περί του…”επανεξοπλισμού” της Γερμανίας



Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» *

Όσοι … τρομάζουν από τον λεγόμενο “επανεξοπλισμό” της Γερμανίας όπως αποκαλούν την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας αυτής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός έγινε το 1955 όταν “χτύπαγε ταβάνι” η ένταση στον Ψυχρό Πόλεμο. Μέχρι και στο τέλος του ΨΠ η τότε Δυτική Γερμανία διατηρούσε τεράστιες Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήταν εθνική επιλογή μετά το τέλος του ΨΠ να  μειώνει σταδιακά τις αμυντικές της δαπάνες. Πέρα από αυτό και οι Κυβερνήσεις παραμέλησαν, (όπως το λέω) τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, περιορίζοντας σε απλή “Πολιτική χρησιμότητα” (Αφγανιστάν,PSO κλπ) δεν σημαίνει ότι …αφοπλίστηκε και μάλιστα από κάποια άλλη εξωτερική επιβολή. Η περίοδος που η κ. Ursula Gertrud von der Leyen ήταν Υπουργός Άμυνας ήταν η χειρότερη για την Άμυνα και δεν το λέω εγώ αλλά Γερμανοί συνάδελφοι.

Για την επικρατούσα κακή  κατάσταση στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει μιλήσει ξεκάθαρα  η Στρατιωτική Ηγεσία με πρώτον τον Αρχηγό της ΠΑ (Inspekteur der Luftwaffe) Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz πριν από δύο περίπου χρόνια και πρόσφατα ο ομόλογος  του Στρατού (Inspekteur des Heeres) Αντιστράτηγος Alfons Mais. (εκεί όπως και στο ΗΒ και στην Γαλλία οι Αρχηγοί τα λένε με το όνομα τους)

Όταν η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μέσων είναι επιεικώς κάτω του 40% (το …μερικώς επιχειρησιακό που χρησιμοποιούν κάποιοι στον ΕΣ δεν ισχύει) και μετά βίας υπάρχουν επιχειρησιακά έτοιμες 2 Ταξιαρχίες (ίσως και το “2” να  είναι υπερβολικό) η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι μονόδρομος αν η Γερμανία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις συμμαχικές απαιτήσεις.

Υπόψη ότι υπάρχει δέσμευση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ από  το 2024 να δαπανούν κατ’ ελάχιστον 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα τους (εμείς παρεμπιπτόντως βάζουμε και τις …συντάξεις των αποστράτων σε αυτές τις δαπάνες). Με 20% σε “επενδύσεις” σε νέους εξοπλισμούς.

Μέχρι τώρα η Γερμανία δεν ξεπερνούσε το 1,2-1,3% και ήταν άγνωστο αν σε δύο χρόνια θα μπορούσε να πιάσει το λεγόμενο NATO benchmark!

Σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεργαστεί με την Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά εκτιμάται ότι θα δει διαφορετικά την λεγόμενη “Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια.

Θα τους έλεγα λοιπόν να μην…τρομάζουν!