Ποια τρία νέα “μικρά” εξοπλιστικά προγράμματα ενέκρινε η Βουλή



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε χθες, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, για τρία θέματα (ενεργοποίηση/κατακύρωση προγραμμάτων) επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς, που έλαβαν θετική γνωμοδότηση.

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ και Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Ρυζιώτης ΠΝ.

Το θέμα ενεργοποίησης αφορούσε χρηματοδότηση FMS Case για την υποστήριξη ελικοπτέρων αμερικανικής προελεύσεως (AH-64DHA, CH-47D, OH-58D, UH-1H) της Αεροπορίας Στρατού προς επαύξηση της διαθεσιμότητάς τους και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατακυρώθηκαν επίσης τα αποτελέσματα διαγωνισμών για:

Σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για την προμήθεια 183 ελαστικών λέμβων 7-10 ατόμων για τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, προς αντικατάσταση αντιστοίχων παλαιοτέρων ετών που κατόπιν χρήσεως 22 ετών έχουν εξαντλήσει τον χρόνο ζωής τους. Η σύμβαση πλαίσιο είναι διαρκείας 9 ετών και το πρόγραμμα ήταν προϋπολογισμού 2.030.400 €. Η προμήθεια εξωλέμβιων κινητήρων για τις λέμβους, προβλέπεται με άλλη προμήθεια.

Σύναψη συμβάσεως για την συντήρηση ελικοπτέρων ΝΗ-90 κόστους 5 εκατ. €. Η σύμβαση αφορά την επαναφορά σε ενέργεια αριθμού εκ των παραληφθέντων ελικοπτέρων ενώ την μακροχρόνια υποστήριξη του τύπου εξασφαλίζει η σύμβαση FOS.