Πως ένα καλό σχέδιο παραπλάνησης-εξαπάτησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα "δυσκόλευε" ακόμη περισσότερο τους Ρώσους



Ειδική Ανάλυση
Όλοι γνωρίζουμε  ότι νικητής σε μια πολεμική αναμέτρηση είναι εκείνος ο οποίος ο οποίος θα κατορθώσει να  επιβληθεί στον εχθρό στο πεδίο της μάχης. 

Στοιχεία τακτικής
Για να φθάσει σε αυτό το σημείο  μάλιστα ο νικητής θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και μικρής σημασίας λάθη σε σχέση με τον ηττημένο, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές πολέμου.

Πέραν των ανωτέρω επισημαίνουμε ότι βασικό συστατικό για την επίτευξη  της νίκης είναι η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του αντιπάλου.

Δύο στοιχεία είναι εκείνα που υπάρχουν αλληλένδετα στο πεδίο της μάχης, το πυρ και ο ελιγμός, όπου μέχρι πρότινος το πρώτο βοηθούσε το δεύτερο στην επίτευξη της νίκης. 
 
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε ότι το πύρ κυριαρχεί έναντι του ελιγμού στα σύγχρονα πεδία των μαχών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της ραγδαίας εξέλιξης των οπλικών συστημάτων τα οποία παρέχουν μεγάλη ακρίβεια πυρός  από μεγάλη απόσταση, αλλά και της προσθήκης πολλαπλών μέσων επιτηρήσεως στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών, τα οποία αποστερούν τη δυνατότητα επίτευξης αιφνιδιασμού σε πολύ μεγάλο βαθμό.

UAV τόσο οπλισμένα όσο και επιτηρήσεως, επιθετικά ελικόπτερα, αεροσκάφη σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και δορυφόροι, συνθέτουν ένα μίγμα οπλικών συστημάτων που φθίνουν τις δυνατότητες του ελιγμού των μαχομένων τμημάτων σε πολύ μεγάλο βαθμό, κοινώς την κίνηση των μαχομένων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, προκειμένου βάσει σχεδίου να επιβληθούν στον εχθρό.
 
Με βάση τα παραπάνω, στη συνέχεια παραθέτουμε ένα σχέδιο παραπλανήσεως, το οποίο σημειωτέον δεν είναι ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, δεν είναι δύσκολα εφαρμόσιμο και δεν θα απαιτούσε ιδιαίτερα μεγάλη χρηματική δαπάνη από τους Ουκρανούς προκειμένου να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το "έργο" των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων , οι οποίες θα είχαν να διεξάγουν παράλληλα τον πολύ δύσκολο και αιματηρό πόλεμο μέσα στις Ουκρανικές πόλεις. 

Σχέδιο παραπλανήσεως 

Οι Ουκρανικές αμυνόμενες δυνάμεις προκειμένου να  αποκρούσουν  τις Ρωσικές δυνάμεις  είναι αντιληπτό ότι θα πρέπει αρχικά να επιβιώσουν. 

Σε αυτή τους την προσπάθεια σημαντικότατο ρόλο θα διαδραματίσει η εφαρμογή ενός καλού  και εφαρμόσιμου Σχεδίου Παραπλανήσεως του εχθρού.

Φουσκωτά ομοιώματα  κύριων οπλικών συστημάτων όπως αντιαεροπορικά, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά και όλμοι είναι εκείνα τα οποία θα  μπορούσαν  να προκαλέσουν τρομερή σύγχυση στις Ρωσικές δυνάμεις  αναφορικά με την μαχητική  ισχύ  των Ουκρανών σε τόπο και χρόνο.

Αυτό  που θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και επίδραση στις επιχειρήσεις,  θα είναι εάν τα φουσκωτά αυτά ομοιώματα  κινούνται και βρίσκονται αναμεμειγμένα διάσπαρτα μαζί με τα πραγματικά οπλικά συστήματα στον ίδιο τόπο και χρόνο. 
 
Φανταστείτε μια  πιθανή ζώνη προσγειώσεως ελικοπτέρων του εχθρού,   για την δημιουργία  ΑΠ/Γ στην οποία θα κινούνται  10 ομοιώματα ΤΟΜΠ και 4 πραγματικά  φίλια ΤΟΜΠ το τι παρενέργειες θα έχει στον εχθρό.

Πρώτον η εκτίμησή του είναι ότι έτσι  απέναντί τους οι Ρώσοι θα πίστευαν πως βρίσκεται ένας Ουκρανικός  μηχανοκίνητος Λόχος και όχι μια Διμοιρία, γεγονός που σημαίνει αναπροσαρμογή των δυνάμεων του αλλά και των πυρών του και  δεύτερον θα διαθέσει πολλά πυρά του από UAV και επιθετικά ελικόπτερα για καταστροφή εικονικών στόχων με μηδενικό αντίκρυσμα στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την κίνηση των ομοιωμάτων των οπλικών συστημάτων μας, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στα πρότυπα αυτόνομων οχημάτων που κινούνται με αισθητήρες. 

Τέλος υπάρχουν  ενεργητικά  και παθητικά μέτρα προστασίας από τα εχθρικά drone, όπως είναι τα antidrone συστήματα, αλλά και η διασπορά γυάλινων επιφανειών στο πεδίο της μάχης , όπως παρμπρίζ αυτοκινήτων ως ανακλαστήρες, κούκλες που προσομοιάζουν σε άνθρωπο όπως αυτών των καταστημάτων ένδυσης, εικονικές εκπομπές κινητών τηλεφώνων και ασυρμάτων καθώς και κουβερτών επιβίωσης οι οποίες αντανακλούν την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος προς το εσωτερικό και όχι προς τα έξω  μη δίνοντας στόχο έτσι στον εχθρό.

Κλείνοντας θα λέγαμε τα παραπάνω θα απαιτούσαν κατασκευή τέτοιων ομοιωμάτων, καθώς και  πρόβλεψη ύπαρξης ανά Μονάδα και Σχηματισμό προσωπικού που θα ασχολείται με την προετοιμασία του ,τάξη του στο έδαφος, και κίνησή του, καθώς και με την  απενεργοποίηση του και την μεταφορά του σε άλλο εδαφικό σημείο.

Μέχρι και η παντοδύναμη Ρωσία, σε κάποιες περιπτώσεις παραπλάνησης των εχθρών παραθέτει φουσκωτά άρματα μάχης τα οποία μάλιστα είναι τόσο τελειοποιημένα που για να τα ξεχωρίσει κάποιος χρειάζεται να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής.

Οι Ρώσοι έχουν μάλιστα και ειδικά εργοστάσια που κατασκευάζουν τα φουσκωτά άρματα.

Επίλογος

Τέλος το κόστος εφαρμογής  ενός τέτοιου σχεδίου είναι τέλος ασύγκριτα χαμηλότερο, σε σχέση με το επιδιωκόμενο και πιθανότατο αποτέλεσμα, αφού θα διασφαλίσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τώρα, την επιβιωσιμότητα και την λειτουργία στο πεδίο της μάχης κύριων οπλικών συστημάτων του αμυνομένου Ουκρανικού στρατού