Νέες απειλές Κρεμλίνου για χρήση πυρηνικών όπλων: «Έχουμε κάθε δικαίωμα», λέει ο Μεντβέντεφ



Το Κρεμλίνο έθεσε ξανά το θέμα της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονταν να κρατήσουν μια πόλη-κλειδί στα νότια της χώρας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, που είναι αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, είπε ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα.

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της. «Να να μην δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος για 12 ημέρες ήταν «εξαφανιοσμένος», μίλησε σήμερα για την πυρηνική απειλή που περιέχεται στο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Σε ένα βίντεο, που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοϊγκού είπε ότι συζήτησε με το υπουργείο Οικονομικών ζητήματα που σχετίζονται με τον στρατιωτικό προϋπολογισμό και τις αμυντικές εντολές.

«Συνεχίζουμε εκ των προτέρων την παράδοση όπλων και εξοπλισμού μέσω πιστώσεων. Οι προτεραιότητες είναι όπλα μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, εξοπλισμός αεροσκαφών και διατήρηση της ετοιμότητας εμπλοκής των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων».

Τα σχόλια του Σαββάτου ώθησαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια εμφάνισή του μέσω βιντεοσυνδέσμου στο Φόρουμ της Ντόχα του Κατάρ να προειδοποιήσει ότι η Μόσχα αποτελεί άμεση απειλή για τον κόσμο.

«Η Ρωσία καυχιέται ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Ζελένσκι. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε απειλήσει με χρήση πυρηνικώνστην αρχή του πολέμου, προειδοποιώντας ότι η ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης θα επιφέρει «συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ».

Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι απειλές αυτές μπορεί να είναι απλώς μια προσπάθεια να αποσπάσει η Ρωσία την προσοχή από την αποτυχία των δυνάμεων του Πούτιν να εξασφαλίσει τη γρήγορη κατάληψη του Κιέβου, και να σημειώσει προόδους σε άλλες βασικές περιοχές της χώρας.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο Markian Lubkivskyi, υποστήριξε το Σάββατο ότι η Ρωσία θα έχανε σύντομα τον έλεγχο της νότιας πόλης Χερσώνας, του πρώτου μεγάλου κέντρου που έπεσε στο Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πιστεύω ότι σήμερα η πόλη θα είναι πλήρως υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Τελειώσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες την επιχείρηση στην περιοχή του Κιέβου, έτσι οι άλλες ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στο νότιο τμήμα προσπαθώντας να απελευθερώσουν τη Χερσώνα και μερικές άλλες πόλεις της Ουκρανίας», επισήμανε. 

Σημειώνεται ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.