Ισραήλ: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να είναι η ευκαιρία του East Med



Το Ισραήλ είναι έτοιμο να βοηθήσει πολύ στην άμβλυνση της έλλειψης ενέργειας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ισραήλ: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να είναι η ευκαιρία του East Med, την ώρα που η Ευρώπη λαμβάνει τώρα 10% λιγότερο φυσικό αέριο από πριν.

Στο Ισραήλ θεωρούν πως ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μπορεί να «προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία».

«Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει ωθήσει τις τιμές σε πολυετή υψηλά, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον αγωγό EastMed, έναν αγωγό στη Μεσόγειο Θάλασσα που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ σε ευρωπαίους πελάτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, τη Δευτέρα στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek.

«Τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν υποστηρίζει πλέον τον προτεινόμενο αγωγό από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ανάγκη να «[επιτραπούν] μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των έθνων της περιοχής», γράφει η Jerusalem Post.

«Η ανακοίνωση εξέφραζε επιφυλάξεις για την οικονομική βιωσιμότητά της, αλλά θεωρήθηκε και ως προσπάθεια επαναφοράς της Τουρκίας στην περιφερειακή εξίσωση», τονίζεται.

Έκτοτε όμως, λόγω της ρωσικής εισβολής, διαφαίνεται ενεργειακή κρίση. Επιδιώκοντας να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια

«Μια απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε ο Νόβακ, προσθέτοντας ότι η τιμή θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να βοηθήσει πολύ στην άμβλυνση της έλλειψης ενέργειας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Με τον τρέχοντα πόλεμο, ο East Med θα μπορούσε επίσης να είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με το editorial της Jerusalem Post, «δίνει στο Ισραήλ την ευκαιρία να αναζωογονήσει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου».

«Ο αγωγός EastMed θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης εναντίον του ουκρανικού λαού. Εναπόκειται στο Ισραήλ να διερευνήσει τρόπους για να προωθήσει το σχέδιο με ή χωρίς τη συμμετοχή ή την έγκριση των ΗΠΑ. Αλλά πρέπει να γίνει έξυπνα, αθόρυβα και με απόχρωση», υπογραμμίζεται.

«Το Ισραήλ μπορεί να επωφεληθεί από τον αγωγό, αλλά η εστίαση –προς το παρόν τουλάχιστον– πρέπει να είναι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που θα βοηθήσει» καταλήγει η Jerusalem Post.