“Γέμισε” F-16 η ΕΑΒ – Ομαλή εξέλιξη του προγράμματος V



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την άφιξη του 13ου μαχητικού F-16 στην ΕΑΒ την περασμένη Δευτέρα 14 Μαρτίου, εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα αναβαθμίσεως σε F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για το “508”, ένα μονοθέσιο F-16C Block 52+ που επιχειρεί με την 337 Μοίρα. 

Η επομένη φάση αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες, τέλη Μαρτίου προς αρχές Απριλίου, με την ολοκλήρωση των δοκιμών συστημάτων και λογισμικού στο “005” που βρίσκεται στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας, οπότε και το αεροσκάφος θα “φύγει” από την Lockheed Martin και θα περάσει στην USAF. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της φάσης δοκιμών του λογισμικού και την μετάβαση του αεροπλάνου στην αεροπορική βάση Έντουαρντς, όπου υπό την ευθύνη της USAF πλέον, θα διεξαχθεί η φάση των δοκιμών και πιστοποιήσεως σε όπλα. 

Στο μεταξύ, καθώς η πιστοποίηση του πακέτου λογισμικού V θα έχει επιτευχθεί, θα αρχίσει η “μετάγγιση” μαζί με τα σχετικά υποσυστήματα και συστήματα, στα πρώτα δύο κατά σειρά F-16 που εισήλθαν στην ΕΑΒ, δηλαδή τα “505” και “006”. Αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα.

Δύο ιπτάμενοι δοκιμαστές της Lockheed Martin θα έχουν έλθει στην Ελλάδα, με σκοπό να πετάξουν αυτά τα δύο πρώτα F-16V και να προβούν σε όλους τους ελέγχους συστημάτων, πιστοποιώντας ότι πληρούν τα προβλεπόμενα από κάθε άποψη. Οι ίδιοι, θα εκπαιδεύσουν στα συγκεκριμένα αεροπλάνα τους πρώτους δύο Έλληνες ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να αναλάβουν στην συνέχεια καθήκοντα δοκιμαστών και να αναλάβουν αυτοί κατόπιν, την πραγματοποίηση των ελέγχων και πιστοποιήσεως των προς παράδοση αεροσκαφών.

Η διαδικασία αυτά αναμένεται να διαρκέσει όλη την θερινή περίοδο και τον Σεπτέμβριο τα πρώτα δύο αναβαθμισμένα F-16V, θα αποδοθούν επισήμως στην Πολεμική Αεροπορία για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση. Όπως είναι φυσικό, η πρώτη περίοδος θα αφιερωθεί για την εκπαίδευση πληρωμάτων ώστε να εξοικειωθούν με τα νέα συστήματα που φέρουν τα αναβαθμισμένα αεροπλάνα κι εν συνεχεία, όσο εξελίσσονται οι παραδόσεις, θα ακολουθήσει σταδιακώς η επιχειρησιακή εκπαίδευση σε επίπεδο Μοιρών.

Κατά τις αρχές φθινοπώρου, αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και το “005” από τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εντός του 2022, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει 8 αναβαθμισμένα F-16V.