Φρεγάτες: Επιμένει η Lockheed Martin για τις ΜΜSC – Τι αλλάζει τις ισορροπίες για την Ελλάδα



Η Ελλάδα έχει πλέον παρατείνει την Επιστολή Συμφωνίας έως τις 18 Σεπτεμβρίου, δίνοντας στην αμερικανική ομάδα περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Φρεγάτες: Επιμένει η Lockheed Martin και επεκτείνει την πρόταση της στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που έληγε στις 17 Μαρτίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Lockheed Martin και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα συνεχιστούν, καθώς η αμυντική εταιρεία έχει τροποποιήσει την πρότασή της.

Η Lockheed Martin και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην αναθεωρημένη τους πρόταση περιλαμβάνουν το αναβαθμισμένο Littoral Combat Ship, παραλλαγής Freedom, με αναβαθμίσεις ή τις MMSC που κατασκευάστηκαν για τη Σαουδική Αραβία, γράφει το thedefencepost.com.

Η Ελλάδα έχει πλέον παρατείνει την Επιστολή Συμφωνίας έως τις 18 Σεπτεμβρίου, δίνοντας στην αμερικανική ομάδα περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Το σχέδιο εκσυγχρονισμού του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού περιελάμβανε αρχικά την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των υφιστάμενων τεσσάρων φρεγατών MEKO 200 κατηγορίας Hydra.

Τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τον μεγαλύτερο ναυτικό εκσυγχρονισμό της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες.

Προφανώς η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βελτιώσει την προσφορά των Αμερικανών.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το οικονομικό, με του Αμερικανούς να μπορούν αν το θέλουν να συνδέσουν το πρόγραμμά με καλύτερα χρηματοδοτικά προγράμματα, μετά από έγκριση του Κογκρέσο.

Αν π.χ. το πλάνο αποπληρωμής των νέων αμερικανικών πλοίων είναι πολυ μεταγενέστερο του γαλλικού τότε η Αθήνα θα σκεφτεί σοβαρά και την αμερικανική πρόταση.

Οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν να δώσουν στην Ελλάδα τα Littoral Combat Ship ενώ ανάλογα με το πλάνο αποπληρωμής μην θεωρείται μακρινό το σενάριο απόκτησης και των Gowind (σ.σ. η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον εννιά πλοία δηλαδή να αλλάξει όλες τις S)