Ελληνοτουρκικά: Πονηρό «παρών» των Τούρκων στην Ελληνική «Tiger Meet 2022» – Τι σημαίνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας



Θα είναι η πρώτη φορά που Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν σε Ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβουν μέρος σε μια μεγάλη πολυεθνική άσκηση.

Παρούσα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα είναι η Τουρκική πολεμική αεροπορία στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Tiger Meet 2022» την οποία για πρώτη φορά διοργανώνει η Πολεμική μας Αεροπορία και η 335 Πολεμική Μοίρα «Τίγρης» στο αεροδρόμιο του Αράξου στα μέσα του ερχόμενου Μαΐου. 

Οι Τούρκοι την εβδομάδα που πέρασε έλαβαν κανονικά μέρος μαζί με τις υπόλοιπες αποστολές στην προγραμματισμένη σύσκεψη η οποία έγινε στη φωλιά των Ελλήνων «Tigers»  στην 116 Πτέρυγα Μάχης. Και εκτός απροόπτου-το «απρόοπτο» στη συγκεκριμένη περίπτωση συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες με δεδομένη τη γνωστή συμπεριφορά των γειτόνων-στις 9 Μαΐου όταν και θα αρχίσει το μεγάλο ραντεβού των «Tiger» των Πολεμικών Μοιρών δηλαδή οι οποίες φέρουν αυτό το όνομα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η TuAF σχεδιάζει να στείλει στην Ελλάδα τρία μαχητικά F-16 από την 192 Filo, τους «Τίγρεις» δηλαδή της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μαζί με σημαντικό αριθμό ιπτάμενων και τεχνικών. Θα είναι η πρώτη φορά που Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν σε Ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβουν μέρος σε μια μεγάλη πολυεθνική άσκηση η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και διοργανώνεται κάθε χρονιά και σε διαφορετική χώρα. Και πάντα από πολεμική Μοίρα που φέρει το όνομα «Tigers».

H γείτονες έπειτα από πολλά χρόνια εσωστρέφειας δείχνουν ότι φέτος θέλουν να κάνουν την υπέρβαση και μάλιστα να στείλουν μαχητικά στην Ελλάδα-τουλάχιστον έως τώρα αυτό δηλώνουν-με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολησχέση των δύο κρατών η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι έχει επιδεινωθεί. Ειδικά έπειτα από τα γεγονότα στον Έβρο αλλά και από την κρίση το καλοκαίρι του 2020 όταν οι δύο Στόλοι βρέθηκαν απέναντι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ενώ από τότε κάθε άλλο παρά δείχνουν να έχουν διάθεση εξομάλυνσης των σχέσεων. Αλλά αντίθετα έχουν φτάσει στο σημείο να αμφισβητούν πλέον ευθέως την Ελληνική κυριαρχία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας οι Τούρκοι επιτελείς έδειξαν θετική διάθεση και δεν προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες κάποιο ζήτημα-αγκάθι που θα κάνει προβληματική αν όχι αδύνατη τη συμμετοχή τους στην «Tiger Meet 2022». Όμως η Ελληνική πλευρά εξακολουθεί και παραμένει επιφυλακτική και περιμένει πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα έως τις 9 Μαίου όταν και θα αρχίσει η μεγάλη άσκηση.

Για την Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα για την Αθήνα είναι εκ των «ουκ άνευ» απαραίτητη προυπόθεση για τη συμμετοχή των Τούρκων στην «Tiger Meet 2022» η αποδοχή εκ μέρους τους όλων των κανόνων που θέτει η Ελλάδα και η HAF με κυριότερο φυσικά την κατάθεση σχεδίων πτήσης στις Ελληνικές Αρχές για οποιαδήποτε δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο και συνολικά από το FIR Aθηνών. Σημείο τριβής εδώ και δεκαετίες αφού η Άγκυρα αμφισβητεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και σχεδόν καθημερινά πετά παράνομα και προκλητικά σε περιοχές Ελληνικής αρμοδιότητας. Παράνομες πτήσεις οι οποίες ουδέποτε δεν έχουν μείνει αναπάντητες αφού τα Ελληνικά «γεράκια» απογειώνονται άμεσα, αναγνωρίζουν και αναχαιτίζουν τους εισβολείς.

Έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα η TuAF από την πρώτη κιόλας στιγμή δηλαδή για την πτήση των τριών F-16C/D από την αεροπορική βάση του Balikesir έως την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο ώστε να μετασταθμεύσουν στο Ελληνικό αεροδρόμιο προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση. Και φυσικά σε όλα τα σενάρια της«Tiger Meet 2022» αρκετά από τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Αιγαίο ακόμα και πάνω από Ελληνικά ακριτικά νησιά. Για να πετάξουν τα Τουρκικά μαχητικά πρέπει να συμμορφωθούν απόλυτα και να σεβαστούν στο ακέραιο τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καταθέτοντας σχέδια πτήσης και ακολουθώντας μέχρι κεραίας τον σχεδιασμό του Ελληνικού Επιτελείου. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίζεται κατηγορηματικά, δεν θα τους επιτραπεί να λάβουν μέρος στην άσκηση και όπως είναι φυσικό θα τεθεί άμεσα ζήτημα αποχώρησής τους.Η Ελληνική πλευρά όπως ξεκαθαρίζεται είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια και έχει απαντήσεις σε όλα τα ενδεχόμενα.

Αν τελικά οι γείτονες αποφασίσουν να πειθαρχήσουν στους κανόνες που θέτει η Πολεμική Αεροπορία και η Αθήνα εν γένει όπως τονίζεται εμφατικά η συμμετοχή τους θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Και από εκεί και πέρα το μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι καθαρά αεροπορικό και επιχειρησιακό δηλαδή η εικόνα που θα παρουσιάσουν απέναντι στα Ελληνικά «γεράκια» και τις υπόλοιπες αεροπορίες.

Η 192 Filo είναι η Πολεμική Μοίρα η οποία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου του 2016 έκλεισε αφού το μεγαλύτερο μέρος των Στελεχών της εμπλέκονταν σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές και μάλιστα πρωταγωνίστησε. Ιπτάμενοι και τεχνικοί φυλακίστηκαν και η Μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της έως και πριν από λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των διοργανωτών και εκτός απροόπτου-εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία-η «Tiger Meet 2022» θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά γεγονότα παγκοσμίως αφού τόσο ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών όσο και η ποιότητα όσων θα προσγειωθούν στη φωλιά των Ελλήνων «Tigers» προμηνύουν ένα μοναδικό event.

Εκτός από την Πολεμική μας Αεροπορία η οποία θα συμμετέχει με την 335 Πολεμική Μοίρα «Τίγρης» παρόν θα δώσουν η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Τσεχία ενώ οι Πολωνοί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους. Στην «Tiger Meet 2022» η οποία θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 22 Μαΐου θα δούμε μαχητικά F-16, Rafale, F-18, Eurofighter αλλά και ιπτάμενα ραντάρ. 

Μάλιστα προγραμματίζεται τόσο στατική έκθεση όσο και ένα εντυπωσιακό Airshow στο οποίο μεταξύ άλλων θα λάβουν μέρος η ομάδες επιδείξεων ΖΕΥΣ, ΔΑΙΔΑΛΟΣ, το Ελληνικό Spitfire, μαχητικά από όλες σχεδόν τις χώρες που θα συμμετέχουν αλλά και οι περιβόητοι RED ARROWS της RAF.