Το μυστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ X-37B: Κατασκευάστηκε για πόλεμο με τη Ρωσία ή την Κίνα;



Το άγνωστο σε πολλούς κατασκοπευτικό αεροπλάνο X-37B του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα διαστημόπλοια στον κόσμο, που εκτελεί τακτικές μυστικές αποστολές των οποίων οι σκοποί δεν είναι πλήρως γνωστοί

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει μια μονάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στον τροχιακό πόλεμο  και περιλαμβάνει το μυστικό πειραματικό διαστημικό αεροπλάνο X-37B.

Με την πρώτη ματιά, νομίζετε ότι κοιτάτε μια μινιατούρα έκδοση του διαστημικού λεωφορείου, αλλά το X-37B είναι ένα μη επανδρωμένο και αυτόνομο διαστημικό αεροπλάνο με τις δικές του ιδιορρυθμίες και χαρακτηριστικά. Το σκάφος είναι επίσης, γνωστό ως Orbital Test Vehicle και έχει πραγματοποιήσει έξι αποστολές από το 2010.

Με μήκος μόλις 29 πόδια, το X-37B είναι μόνο ένα κλάσμα του μεγέθους του διαστημικού λεωφορείου. Επίσης, προωθείται στο διάστημα με πύραυλο και προσγειώνεται οριζόντια σαν αεροπλάνο. Ας ρίξουμε μια ματιά ακριβώς γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα τόσο περίεργο διαστημόπλοιο.


Τι κάνει στο διάστημα;

Οι περισσότερες αποστολές και οι λεπτομέρειες τους είναι ταξινομημένες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη εχθρικών δορυφόρων; Αυτό το ερώτημα έχει διατυπωθεί από αναλυτές του διαστημικού πολέμου. Όμως ο αμερικανικός στρατός αρνείται τέτοιες επιθετικές δραστηριότητες και ισχυρίζεται, ότι το X-37B είναι για ειρηνικούς σκοπούς ως τεχνολογικό και επιστημονικό πεδίο δοκιμών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δοκιμάζει νέα τεχνολογία για κατασκοπευτικούς δορυφόρους και άλλους τύπους οχημάτων σε τροχιά. Το X-37B θα μπορούσε επίσης να συλλέγει δεδομένα για μηχανισμούς κάθετης εκτόξευσης, για τον έλεγχο πτήσης και τη δοκιμή άλλων διαστημικών στοιχείων.

Ορισμένες λεπτομέρειες αποστολής

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε ορισμένα χαρακτηριστικά της αποστολής να είναι δημόσια. Πριν παραδοθεί στη Διαστημική Δύναμη, η Πολεμική Αεροπορία το 2020 περιέγραψε μια σειρά από δραστηριότητες που ξεκινά το X-37B . Αυτή η λίστα είναι εντυπωσιακή, παρόλο που το ωφέλιμο φορτίο του σκάφους είναι μικρό.

Διερευνά «προηγμένα συστήματα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου, συστήματα θερμικής προστασίας, ηλεκτρονικά συστήματα, δομές και σφραγίδες υψηλής θερμοκρασίας, ομοιόμορφη επαναχρησιμοποιήσιμη μόνωση, ελαφριά ηλεκτρομηχανικά συστήματα πτήσης, προηγμένα συστήματα πρόωσης, προηγμένα υλικά και αυτόνομη τροχιακή πτήση, επανείσοδο και προσγείωση».
 
Αυτό καθιστά το X-37B ένα πολύτιμο διαστημόπλοιο, οπότε αναμένονται περισσότερες αποστολές και μεγαλύτερες τροχιές για το όχημα ύψους 9,5 ποδιών. Πιθανότατα θα συνεχίσει να εκτοξεύεται στους πυραύλους Atlas V (501) και SpaceX Falcon 9.

X-37B: Ιστορία του Προγράμματος

Το X-37 ξεκίνησε το ταξίδι του προς την παραγωγή το 1999 και η NASA επέβλεψε το έργο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη μυστική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης Defense Advanced Research Projects Agency ( DARPA) το 2004. Η Boeing ήταν επίσης, συνεργάτης και ο αμυντικός ανάδοχος φέρεται να κατασκεύασε δύο X-37B. Η Πολεμική Αεροπορία υπηρέτησε ως συντονιστής του προγράμματος και στη συνέχεια το X-37B έγινε ιδιοκτησία της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ .

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το μικρό σκάφος, είναι ότι παραμένει σε τροχιά (μεταξύ 150 και 500 μιλίων πάνω από τη γη) για εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια αποστολή διήρκεσε 718 ημέρες το 2017. Στη συνέχεια, μια πέμπτη αποστολή συμπλήρωσε 780 ημέρες στο διάστημα.

Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ τρελαίνονται

Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως η Κίνα και η Ρωσία, είναι αμήχανοι ως προς το τι μπορεί να κάνει το X-37B στους ουρανούς. Το 2019, η υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Χέδερ Γουίλσον είπε στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν ότι θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά του. «Οι αντίπαλοί μας δεν ξέρουν (την τροχιά του) – και αυτό συμβαίνει στην μακρινή πλευρά της Γης από τους αντιπάλους μας – πού θα έρθει στη συνέχεια. Και ξέρουμε ότι αυτό τους τρελαίνει. Και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό», είπε.

Κάθε αποστολή X-37B κοστίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια . Δεν είναι κακή τιμή, δεδομένου ότι παραμένει σε τροχιά τόσο πολύ, είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και μη επανδρωμένο και διεξάγει τόσο ζωτικής σημασίας δοκιμές και πειραματισμούς. Ας σκεφτούν λοιπόν η Κίνα και η Ρωσία, ότι εναπόκειται σε στρατιωτικές αποστολές όπως η μεταφορά δολοφονικών δορυφορικών πυρομαχικών. Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ είναι στην ευχάριστη θέση να τη διευθύνει ως επίδειξη επιστήμης και τεχνολογίας για έρευνα και ανάπτυξη, που βοηθά άλλες διαστημικές αποστολές να πετύχουν.

Παρά το γεγονός ότι έχει πραγματοποιήσει έξι αποστολές μέχρι σήμερα, ο πραγματικός σκοπός του X-37B παραμένει μυστήριο. Ορισμένες δυνατότητες περιλαμβάνουν την επιτήρηση της επιφάνειας της Γης από ψηλά και την ανάπτυξη κατασκοπευτικών δορυφόρων, αν και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ. 

Έχουν προταθεί περισσότερες θεωρίες, όπως η ιδέα ότι το X-37B θα μπορούσε να είναι ένα διαστημικό βομβαρδιστικό, ένα όχημα κατασκοπείας στον κινεζικό διαστημικό σταθμό ή ένα μέσο για τον στρατό των ΗΠΑ να παρεμβαίνει σε δορυφόρους άλλων χωρών .