Η πρώτη τουρκική αντίδραση ΕΚΤΑΚΤΟ: ”Οι Έλληνες θα «λοκάρουν» τα μαχητικά μας-Ενεργοποίησαν την αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου”Όπως μετέδωσε πρώτο Directus.gr, σε ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία, προχωράει η Ελλάδα. Μετά τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η εντολή είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα «κλειδώνουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες η Αθήνα:

Προχώρησε σε διπλό διάβημα στον Τούρκο πρέσβη, ένα χθες και ένα σήμερα. Αποφάσισε την ακύρωση της συμμετοχής της τουρκικής αεροπορίας από την αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου.

Πριν λίγα λεπτά, είχαμε την πρώτη αντίδραση από τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο ανήκει στο τουρκικό ΥΠΑΜ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

”Η Ελλάδα αποφάσισε να ενεργοποιήσει όλα τα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές στρατιωτικές πηγές, τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι πολεμικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβιάζουν εντατικά τον εναέριο χώρο της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, σκοπός αυτής τις κίνησης είναι να «κλειδώσουν»-«εγκλωβίσουν» τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να αναστείλει τον μηχανισμό Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά από καταγγελίες για παραβιάσεις πολεμικών αεροσκαφών. Επιπλέον, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα για το θέμα.

Ένα άλλο βήμα που έκανε η Ελλάδα ήταν η ακύρωση της πρόσκλησης για την Άσκηση «NATO Tiger Meet», στην οποία η Τουρκία είχε κληθεί να συμμετάσχει στο παρελθόν. Ελληνικές στρατιωτικές πηγές υποστήριξαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών 168 φορές τις τελευταίες ημέρες.”

Το δημοσίευμα:


Ο χάρτης με τα νησιά που παρουσιάζουν: