Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες στρατολογούν τζιχαντιστές για να αποσταθεροποιήσουν την ΙνδίαΤο Πακιστάν κάνει πάντα νέες στρατηγικές για την αναζωογόνηση της τρομοκρατίας στην Ινδία, αλλά καταλήγει να χρησιμοποιεί την παλιά του στρατηγική της δεκαετίας του ’80. Το Πακιστάν κατέληξε σε ένα σχέδιο να χρησιμοποιήσει *ιεροσπουδαστήρια και στις δύο πλευρές των συνόρων για τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση και την χρησιμοποίηση τρομοκρατών στην Ινδία.

Περίπου τριάντα τέτοια ιεροσπουδαστήρια υπάρχουν σε περιοχές του Κατεχόμενου Κασμίρ (POK) στο Muzaffarabad, στο Neelam Valley, στο Hattian Bala και στο Forward Kahuta. Καθώς αυτές οι περιοχές είναι πιο κοντά στα σύνορα με την Ινδία, γίνεται ευκολότερο για το Πακιστάν να στείλει τον πρόσφατα εκπαιδευμένο τρομοκράτη του στο Κασμίρ.

Περίπου 27 ιεροσπουδαστήρια ανήκουν μόνο στον τομέα Barelvi (POK) και απλώνονται στο Mirpur, στο Bhimber και στο Kotli. Αυτό είναι μέρος της νέας στρατηγικής τους, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή είναι οι Peeri-Mureedi (μαθητές των Σούφι και των αγίων), που συχνά παρατηρείται στην αίρεση Barelvi του Ισλάμ.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, ISI, χρηματοδοτεί αυτά τα ιεροσπουδαστήρια για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα τρομοκρατών και είναι επίσης ιδεολογικά διαφορετικές από τις προηγούμενες ομάδες που ανήκαν σε ομάδες Deobandi όπως η Jaish-e-Mohammad (JeM) ή η ομάδα Ahle-Hadit όπως η Lashkar-e-Tayyeba.

Ένα στοιχείο που κάνει τη νέα στρατηγική διαφορετική από τη δεκαετία του ’80 είναι να κρατούν τις διαφορετικές ιδεολογικές τους ομάδες αντιπαραβαλλόμενες, αλλά το γεγονός είναι ότι εξαρτώνται από την ISI για συντήρηση.

Ως εκ τούτου, τουλάχιστον τέσσερα ιεροσπουδαστήρια που διευθύνονται από τους Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους χρηματοδοτούνται ταυτόχρονα.

Υπάρχουν διάφορες αναφορές που αναφέρουν ότι η επιρροή της Jamaat-e-Islami αυξάνεται στην περιοχή του Κασμίρ, ειδικά στην Bagh και στο Rawalakot όπου εγκαινιάζονται τα εντατικά στρατόπεδα για τη στρατολόγηση νεαρών μουσουλμάνων για να γίνουν τζιχαντιστές.

Αφού τους στρατολόγησαν, αυτοί οι άνδρες υποβλήθηκαν σε εντατική σωματική εκπαίδευση, όπως ασκήσεις σωματικής άσκησης, κολύμβηση, εκπαίδευση όπλων.
Αυτά τα μαθήματα σχεδιάζονται από τη Διεύθυνση S του ISI.

Η επιρροή αυτών των ομάδων έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που η Ganga Choti, ένα διάσημο τουριστικό σημείο του Bagh (POK) έχει γίνει κάμπινγκ τζιχαντιστών.

Το ISI υποστηρίζει επίσης πολλές άλλες ομάδες τρομοκρατών στην περιοχή του Κασμίρ, όπως οι Bagh και Rawalakot. Οι ομάδες έχουν την αποστολή να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

*Μεντρεσές

Ο Μεντρεσές (αραβ.:مدرسة, madrasah, [πληθυντικός مدارس, madāris]) είναι αραβική λέξη που χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε ίδρυμα μόρφωσης, κοσμικό ή θρησκευτικό. Τέτοια ιεροσπουδαστήρια υπάρχουν σε όλες τις Μουσουλμανικές χώρες.

Η λέξη μεντρεσές προέρχεται από την αραβική λέξη ντερς (=μάθημα) και σημαίνει “μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο”. Ωστόσο, είναι πιθανό να προέρχεται από την εβραϊκή λέξη μιντράς (מדרש).