Γερμανικό υλικό που προοριζόταν για Ελλάδα παίρνει την άγουσα για Ουκρανία



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γερμανική Bundestag ενέκρινε σήμερα με 586 ψήφους υπέρ, 100 κατά και 7 αποχές, την αποστολή στρατιωτικής βοηθείας στην Ουκρανία συμπεριλαμβανομένων “βαρέων όπλων και σύνθετων οπλικών συστημάτων“, με σκοπό την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Βάσει του νέου μέτρου, προβλέπεται και η μεταβίβαση βαρέως υλικού σε συμμαχικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προς αντικατάσταση υλικού σοβιετικής προελεύσεως που θα παραχωρήσουν αυτές προς το Κίεβο.

H εξέλιξη, διευθετεί και τυπικώς την κυβερνητική απόφαση η οποία εκκίνησε στις 26 Απριλίου με την ανακοίνωση της παραχωρήσεως στην Ουκρανία 50 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων Gepard των 35 mm. Ενεργό ή αποσυρμένο υλικό από τον Γερμανικό Στρατό, που βρίσκεται σε αποθήκευση ή στην διάθεση γερμανικών ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες το εξασφάλισαν κατά την εκποίησή του, θεωρείται ότι μπορεί να παρασχεθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ήδη γερμανικές εταιρείες όπως η Rheinmetall, έχουν ενημερώσει ότι μπορούν να προσφέρουν άρματα μάχης Leopard 1A5 σε αποθήκευση, εντός διαστήματος εβδομάδων, μετά την εκτέλεση εργασιών επιθεωρήσεως και επαναφοράς σε πλήρως λειτουργική κατάσταση.

Η περίπτωση των αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard είχε προβληματίσει ως προς την διαθεσιμότητα αποθέματος πυρομαχικών, καθώς υφίσταντο μόνο 23.000 βλήματα 35 mm. Η ποσότητα είναι εντελώς ανεπαρκής για τα συγκεκριμένα πυροβόλα που έχουν ταχυβολία 1.100 βολών/λεπτό. Προς επίλυση του προβλήματος αναζητήθηκαν πυρομαχικά σε Βραζιλία, Ιορδανία και Κατάρ και όπως αναφέρεται, η πρώτη έχει εκφράσει διάθεση πωλήσεως 300.000 βλημάτων που έχει διαθέσιμα.

Άλλο χρήσιμο υλικό, αποτελούν 88 άρματα μάχης Leopard 1A5 και 98 τεθωρακισμένα οχήματα Marder 1A3 που υφίσταντο σε αποθήκευση, για τα οποία η Rheinmetall έχει ζητήσει ήδη άδεια πωλήσεως στην Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, υπό προϋποθέσεις, υπάρχει δυνατότητα παραχωρήσεως τροχοφόρων τεθωρακισμένων, αρματοφορέων κ.λπ. από το υλικό που βρίσκεται ήδη σε χρήση από τον Γερμανικό Στρατό.

Οι εξελίξεις αυτές, σημειώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις KMW και Rheinmetall για συμφωνία – πλαίσιο προς εξωδικαστική διευθέτηση εκκρεμοτήτων και αποθηκευμένο γερμανικό υλικό σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθεί ως δέλεαρ, παραχωρούμενο δωρεάν, για την ικανοποίηση επιχειρησιακών αναγκών του Ελληνικού Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο τα 98 Marder αλλά και τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Gepard, ήταν στους σχεδιασμούς των συνεργατών των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, για προσφορά στον Ελληνικό Στρατό αλλά τώρα πλέον τα γεγονότα απειλούν να ξεπεράσουν τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

Μετά την έκφραση σε επίπεδο ΝΑΤΟ αιτήματος προς τα κράτη μέλη για παρουσίαση επιλογών προσφοράς υφισταμένου υλικού, ένα από τα οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού που ενδιέφερε, ήταν τα τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1, που είχαν παραχωρηθεί από την Γερμανία στην δεκαετία του 1990. Σε σχετική ενημέρωση προ ημερών από εκπροσώπους των KMW και Rheinmetall, έγινε γνωστό ότι τα Gepard και Marder μπορούσαν να διατεθούν άμεσα στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τα ΒΜΡ-1, όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς η Αθήνα παρουσιάζεται διστακτική σε μεγαλύτερη συνεισφορά στρατιωτικής βοηθείας προς την Ουκρανία.

Αξιόπιστες πληροφορίες εμφανίζουν την γερμανική πλευρά να εξακολουθεί να διατηρεί δεσμευμένα 100 Marder για την Ελλάδα, ως δυνητικό αντάλλαγμα μιας μελλοντικής συμφωνίας για προμήθεια τεθωρακισμένων Lynx. Σημειώνεται ότι η πρόνοια που έχει γίνει, είναι τα οχήματα να παραχωρηθούν στον Ελληνικό Στρατό πλήρως επιχειρησιακά, άνευ κόστους, χωρίς δηλαδή επιβάρυνση της ελληνικής πλευράς για αποκατάσταση και ενεργοποίηση. Σημειώνεται ότι για πώληση 98 Marder 1A3 στην Ουκρανία, η Rheinmetall προσδιορίζει τίμημα 153 εκατ. €. Ο σχεδιασμός για το “ελληνικό πρόγραμμα” περιλαμβάνει αντίστοιχες πρόνοιες για μια σειρά άλλου υλικού, πολύ χρήσιμου για τον Ελληνικό Στρατό, που όμως δεν θα μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.