Ανησυχία για θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας - Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός στα νησιά



Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας και οι επιδιώξεις Ερντογάν – Η απάντηση της Αθήνας
Ανησυχία ακόμη και για θερμό επεισόδιο υπάρχει στην κυβέρνηση μετά το κρεσέντο της επιθετικότητας της Τουρκίας. Που το πάει ο Ερντογάν; Η απάντηση της Αθήνας.

Πλέον τον όρο “προκλήσεις” έχει διαδεχτεί ο όρος “απειλές”, κι αυτός προτάσσεται πια από την κυβέρνηση σε όλες τις επαφές με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, όπου καταγγέλλει το κρεσέντο των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας κατά της χώρας μας.

Ο κίνδυνος… ατυχήματος ή εσκεμμένου, τετελεσμένου συμβάντος είναι ορατός στην Αθήνα, με την Τουρκία να βάζει τορπίλες στην δήθεν διάθεση της για ένα ήρεμο καλοκαίρι και μια ήρεμη τουριστική σεζόν.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις στα νησιά, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;
Έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες και πηγές της κυβέρνησης βλέπουν πίσω από την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας διάθεση του Ερντογάν να εκβιάσει συνομιλίες για ενεργειακή μοιρασιά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Βλέποντας την περιοχή να αποκτά προστιθέμενη αξία ως ενεργειακή εναλλακτική πηγή και με δεδομένο ότι γνωρίζει ότι η περιοχή δεν μπορεί να “αξιοποιηθεί” από την Τουρκία – βλέπε εμπόδια: ΑΟΖ κ.α. – εκτιμάται ότι ίσως επιχειρεί να δημιουργήσει ακόμη και τετελεσμένα γεγονότα, προσδοκώντας ότι έτσι θα αναγκάσει όλους τους παίχτες της περιοχής να συνομιλήσουν μαζί του.

Πηγές με γνώση των θεμάτων αυτών, δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν “απειλητικές” κινήσεις και προς την Κύπρο.
 
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι “μέσω του Πούτιν” ο Ερντογάν αισθάνεται αυτή τη στιγμή ισχυρός και επιχειρεί να πιέσει καταστάσεις” δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα εκτιμούν ότι πρόκειται και για μια κίνηση πυγμής από την πλευρά του Ερντογάν, μία απάντηση στην πίεση που νιώθει από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και άλλους παράγοντες, για τη στάση του σε σχέση με τη Ρωσία και τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία.

“Με τις πλάτες του Πούτιν επιχειρεί να μιλήσει και στο εσωτερικό της χώρας, να δείξει ότι η Τουρκία είναι… “κράτος” (!), όπως ο ίδιος το έχει στο μυαλό του” εκτιμούν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα το κακό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας από την κατρακύλα της οικονομίας και το τσουνάμι της ακρίβειας, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή για τη στάση του απέναντι στον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι ένα “θερμό” επεισόδιο “δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τον Ερντογάν”, αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο… “ατυχήματος”.

Την “απειλητική” διάθεση της Τουρκίας ενισχύει και η ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, οι αμυντικές της συμφωνίες, οι γεωστρατηγικές συμμαχίες αλλά και οι ενεργειακές της συνεργασίες.

Μηνύματα στην Τουρκία μέσω… Ουάσινγκτον
Το θέμα της Τουρκικής “επιθετικότητας” θα είναι ψηλά στην ατζέντα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, ενώ εξαιρετικά σημαντική κρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου η πρόσκληση που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.
 
“Η πρόσκληση δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς. Επίσης το γεγονός ότι η επίσκεψη αλλά και η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα” υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στις απειλές Ερντογάν
Η Ελλάδα απαντά με «συντονισμένες» κινήσεις στον Τουρκικό τσαμπουκά και θα αναδείξει παντού, σε όλα τα φόρα, και στους πάντες τις… “απειλές” Ερντογάν.

-Πρώτο βήμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις Τουρκικές προκλήσεις ζητώντας να σταματήσουν άμεσα.

“Κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Stoltenberg ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

-Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες

“Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη…” επισημαίνεται.

-Τρίτο βήμα: Η Αθήνα “πάγωσε” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί προσχηματικά ως δήθεν κίνηση καλής θέλησης. “Οι ενέργειες αυτές συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη, ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.