Έρχεται δεύτερο έκτακτο επίδομα παιδιού και «δώρο» σε χαμηλοσυνταξιούχουςΤο μοντέλο του έκτακτου «Δώρου Πάσχα» φαίνεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, λίγο διάστημα μετά τις γιορτές εφόσον η Κομισιόν δεν αποδεσμεύσει πακέτο μέτρων για το σύνολο της Ευρώπης. Ήδη το νέο πακέτων μέτρων φαίνεται να έχει καταρτιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να λάβει μορφή μετά τις γιορτές και σίγουρα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Το πράσινο φως για την επιπλέον επιδότηση φαίνεται πως θα ανάψει, η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα για το σύνολο των κρατών μελών που δέχονται το ισχυρό ράπισμα των πληθωριστικών τάσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που χτυπά την γηραιά ήπειρο.

Ως λύση για την ενίσχυση των νοικοκυριών η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει εκ νέου μετά τις γιορτές έκτακτα επιδόματα σε οικογένειες και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, σε χαμηλοσυνταξιούχους και στους δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων που έχουν τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι μόνο, στον αέρα. Η ενίσχυση αυτή θα είναι η δεύτερη σε σειρά αφού ήδη οι παραπάνω περιμένουν μέχρι τις 21 του μήνα να εισπράξουν τις ενισχύσεις που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και για τους επόμενους μήνες. Από τους υπολογισμούς που έγιναν εκτιμάται ότι απαιτείται συνολικά επιπλέον κονδύλι 2 έως 4 δισ. ευρω για 12 μήνες που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Η δεύτερη σε σειρά έκτακτη αυτή ενίσχυση μέσω επιδομάτων σε ευάλωτους πολίτες φαίνεται προς προκρίνεται έναντι της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής λόγω ότι είναι άγνωστος ο συντελεστής κατά πόσο θα φτάσει στον καταναλωτή η μεταβολή του ΦΠΑ στον υπερμειωμένο ύψους 6%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του Dnews το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει την συνέχιση των επιδομάτων ακρίβειας που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως το «Δώρο Πάσχα» των 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς και την έκτακτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21, με μία δεύτερη καταβολή που θα γίνει εφόσον πάρει το πράσινο φως στις αρχές του καλοκαιριού.

Παράλληλα στο τραπέζι έχει πέσει και η πλήρης κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά με κριτήρια που θα αφορούν μόνον τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντα υπό την αίρεση των κεντρικών αποφάσεων της Κομισιόν για «ξεκλείδωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξετάζει την συνέχιση της επιδότησης πετρελαίου κίνησης αλλά και το voucher για την αμόλυβδη βενζίνη και τους επόμενους μήνες.

Οι σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από κυβερνητικά χείλη τοποθετούνται χρονικά μετά τις γιορτές του Πάσχα και σίγουρα θα συσχετιστούν με το ύψος του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και της ανάγκης για άμεση νέα ενίσχυση των νοικοκυριών της χώρας ήταν η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών για βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό ΄΄ο οποίος τους επόμενους μήνες θα σκαρφαλώσει σε διψήφιο αριθμό.