Ανήσυχος και σήμερα για τα Ελληνοτουρκικά ο Πάιατ



Ανήσυχος ήταν και σήμερα για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ο Πάιατ

Δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα Ελληνοτουρκικά πέρασαν μεγάλη κρίση το 2020 (βλ. Oruc Reis) και ο Τζέφρι Πάιατ δεν έκρυψε τα λόγια του.

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού.

«Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους.

Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης.

Και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκαλούν αυτά τα λόγια, αφού δεν είναι από τα γεγονότα που συζητιούνται εύκολα δημοσίως. Ανεξαρτήτως αν πολλοί γνωρίζουν τι συνέβη τότε.

Ανήσυχος και σήμερα για τα Ελληνοτουρκικά 

Αυτές ήταν οι δυσκολότερες ημέρες του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ο Πάιατ υπογράμμισε ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό και πως ο Τζο Μπάιντεν παραμένει βαθιά αφοσιωμένος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πάντως, ο Πάιατ δεν έκρυψε την ανησυχία του ακόμα και για την τωρινή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία», είπε μεταξύ άλλων.