Κινητικότητα στη Συρία: Δύο τουρκικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν από την Τουρκία προς την Ιντλίμπ



Πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφεραν ότι είδαν μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική πομπή, που περιλαμβάνει σχεδόν 41 άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκτοξευτές ρουκετών, να περνάει στη Συρία σήμερα το πρωί σε δύο παρτίδες. Το νέο κονβόι κατευθύνθηκε προς την τουρκική βάση στο στρατόπεδο Al-Tala'e στο Al-Mastoumah στα νότια της Ιντλίμπ, προκειμένου να διασπαρεί αργότερα σε θέσεις στη "ζώνη αποκλιμάκωσης" στο βόρειο και ανατολικό Χαλέπι.

Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την εκκένωση και την εξάρθρωση των παρατηρητηρίων που βρίσκονται στη "ζώνη αποκλιμάκωσης". Τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές δυνάμεις μεταφέρουν το περιεχόμενο πολλών θέσεων στην πόλη Ιχσίμ και στα περίχωρα του αυτοκινητόδρομου Μ4 σε θέσεις στο ανατολικό μέτωπο της "ζώνης αποκλιμάκωσης".

Στις 2 Απριλίου, οι τουρκικές δυνάμεις συνέχισαν να ενισχύουν τις θέσεις τους στην περιοχή "Πούτιν-Ερντογάν" (τη συμφωνημένη ζώνη αποκλιμάκωσης) φέρνοντας δεκάδες στρατιωτικά οχήματα και στρατιωτικές και υλικοτεχνικές προμήθειες στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του SOHR τεκμηρίωσαν την είσοδο μιας τουρκικής στρατιωτικής πομπής που αποτελείται από 40 τεθωρακισμένα οχήματα και οκτώ φορτηγά φορτωμένα με υλικοτεχνική και στρατιωτική προμήθειες στη Συρία, μέσω της συνοριακής διέλευσης Bab Al-Hawa, βόρεια του Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του SOHR, άλλη μια παρτίδα τουρκικής ενίσχυσης έπρεπε να περάσει από το τουρκικό έδαφος στη Συρία, όπου σχεδόν 50 οχήματα αναμενόταν να εισέλθουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Πηγές του SOHR επιβεβαίωσαν ότι το πέρασμα Bab Al-Hawa έχει καθοριστεί για την είσοδο ανθρωπιστικών και εμπορικών πομπών και δεν είναι σύνηθες να περνούν τουρκικές στρατιωτικές πομπές, οι οποίες μέχρι πρότινος περνούσαν από το πέρασμα Kafr Lucien στο βόρειο Ιντλίμπ και το πέρασμα Ain Al-Bayda στο δυτικά της Ιντλίμπ.

Πηγές του SOHR τόνισαν ότι η τουρκική ενίσχυση πιθανότατα θα φτάσει σε λίγες ώρες στο στρατόπεδο Al-Mastoumah και τη στρατιωτική αεροπορική βάση Taftanaz, όπου σταθμεύουν οι τουρκικές δυνάμεις, πριν τις αναπτύξουν σε θέσεις που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές στην ανατολική ύπαιθρο της Ιντλίμπ.