Η κυβέρνηση της Συρίας "άδειασε" την Τουρκία



Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet έγραψε για συζητήσεις που ήταν σε εξέλιξη για την οικοδόμηση νέων δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, δημοσίευμα που η συριακή κυβέρνηση διέψευσε
 
Στις 4 Απριλίου η Hürriyet υποστήριξε ότι συζητήσεις για την αναζωογόνηση των συροτουρκικών δεσμών πραγματοποιούνταν στην τουρκική πόλη Άγκυρα, επιμένοντας σε θέματα όπως την ενότητα των συριακών εδαφών και τη διασφάλιση της ασφάλειας των προσφύγων που επιστρέφουν στη χώρα τους.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο κατά του Άσαντ εδώ και έντεκα χρόνια, υποστηρίζει φατρίες της συριακής αντιπολίτευσης και διατηρεί χιλιάδες στρατεύματα στη βόρεια Συρία όπου έχει εγκαταστήσει δεκάδες στρατιωτικές θέσεις και βάσεις.

Με το πρόσχημα της διατήρησης της εθνικής της ασφάλειας, η Τουρκία, με την υποστήριξη ισλαμιστικών φατριών της συριακής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Εφρίν το 2018 (Κλάδος Ελιάς) και εναντίον της Σερέ Κανιέ και της Τελ Αμπιάντ το 2019 (Πηγή Ειρήνης) εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.

Κατέχει παράνομα εδάφη στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, οικοδομεί οικισμούς στα συριακά μέρη που κατέλαβε και εφαρμόζει την πολιτική της δημογραφικής αλλοίωσης.

Παρά τα προαναφερθέντα γεγονότα, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι «η ενότητα της Συρίας έχει ιδιαίτερη σημασία».

Αυτή η είδηση ​​ακολούθησε το ταξίδι του Αλ Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο μήνα, το οποίο έδειξε ότι ο Σύρος πρόεδρος οφείλει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να αποκτήσει νέα υποστήριξη, ανέφερε η Hürriyet επικαλούμενη πηγές.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στρέψει αυτή τη διαδικασία προς όφελός της, ιδίως στο θέμα της επιστροφής στη Συρία τουλάχιστον των μισών προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία.

Πηγές του συριακού υπουργείου Εξωτερικών και Ομογενών διέψευσαν την Hürriyet.

Η φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα al-Watan έγραψε ότι η είδηση ​​ήταν «κατάφωρη προπαγάνδα με τις επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές».

ΠΗΓΗ