ΥΠΕΘΑ: Διαπραγματευόμαστε με γερμανικές εταιρείες για τεθωρακισμένα και βιομηχανική επένδυση



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 7 Απριλίου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με γερμανικές εταιρείες για συμφωνία διευθετήσεως εκκρεμοτήτων που θα συνδυάζει κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με επένδυση στην βιομηχανική υποδομή της χώρας. Η διαπραγμάτευση σχετίζεται με προγράμματα που αφορούν εκσυγχρονισμό του αρματικού δυναμικού αλλά και ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα για το Πεζικό, βάσει προτάσεων γερμανικών εταιρειών, με εκτίμηση ολοκληρώσεων της διαδικασίας μέχρι το καλοκαίρι.

Σε ερώτηση για εξελίξεις γενικότερα στον τομέα των εξοπλισμών, ο ΥΕΘΑ είπε συγκεκριμένα: “Και υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο θεωρώ έρχεται η ώρα του να λάβει χώρα, κάποια προγράμματα που έχουν να κάνουν και με τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, ο οποίος δικαίως μπορεί να αισθάνεται παραγκωνισμένος, πλην όμως αυτό δεν θα υφίσταται για πολύ καιρό ακόμα. Έχουμε στα υπόψη δύο-τρία μεγάλα προγράμματα, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες που θα μας προσδιορίσει το Επιτελείο, για να καλύψουμε κι εκεί χαμένο έδαφος πολλών ετών.

Ξεκινώντας από κάτι το οποίο έχει ήδη έρθει στο φως της δημοσιότητας, αυτό της αναβάθμισης του Αρματικού δυναμικού μας ή τμήματος του Αρματικού δυναμικού μας, ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες, που συνδέεται αν θέλετε και με το νέο τεθωρακισμένο όχημα το οποίο νομίζω αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε σαν λύση με τα Επιτελεία και με το οποίο προφανώς θα έρθουμε σε κάποια συμφωνία με εταιρείες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες άλλωστε είναι και οι προμηθευτές των συστημάτων που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα κι εμείς είμαστε οι μεγαλύτεροι πελάτες τους στην Ευρώπη. Επομένως νομίζω, ωριμάζει πλέον ο χρόνος να συνεννοηθούμε”.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σταύρου Ιωαννίδη εάν η διαπραγμάτευση προεκτείνεται και στο επίπεδο της επενδύσεως, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση επιδιώκεται η εμπλοκή εταιρειών της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας: “Το ίδιο επιδιώκουμε να γίνει και εφόσον πάμε σε αυτή τη συνεργασία για τις παρεμβάσεις στα συστήματα του Στρατού Ξηράς. Υπάρχει στα σκαριά μια πρόταση, το ένα, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο αλλά, ναι ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε και την εγκατάσταση μιας γραμμής παραγωγής και στην Ελλάδα.

Κι ασφαλώς αυτό, εκτός των άλλων, θα συνιστά και μια πραγματική επένδυση στην παραγωγική υποδομή της χώρας και νομίζω ότι αυτό η Εθνική Οικονομία το έχει πάρα πολύ ανάγκη.

Ναι, όμως αυτά όλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα και ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι αίσιο.

Θα χρειαστεί να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι όσον αφορά στα Επιτελεία, από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να συνεννοηθούμε. Και θυμίζω να κλείσουμε και θέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Γιατί κάθε διαπραγμάτευση για όλα αυτά τα ζητήματα, κύριε Ιωαννίδη, έχει και μια διάσταση ρύθμισης εκκρεμοτήτων, αντιδικιών, προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν.

Θα θέλαμε, όμως, και η σκέψη είναι ότι αν είναι να πάμε σε μια καινούργια αρχή, στην καινούργια εποχή που καλούμαστε να διαχειριστούμε, να τα κλείσουμε αυτά και να πάμε παρακάτω”.

Η επίσημη επιβεβαίωση έρχεται καθώς η σύγκλιση των δύο πλευρών για αμοιβαίως επωφελή διευθέτηση εκκρεμοτήτων έχει προκαλέσει την αντίδραση κύκλων εξυπηρετήσεως αντιπάλων συμφερόντων, που με αρνητικά δημοσιεύματα και ψευδείς “πληροφορίες”, επιδιώκουν ναυάγιο.