Ξεσκέπασμα! Οι Γάλλοι ανακάλυψαν ότι χωρίς συστήματα ECM τα πλοία τους είναι απροστάτευτοι στην Α.Μεσόγειο-Τι θα κάνει το ΠΝ με τις Belharra;



Το ρωσικό καταδρομικό "Μόσχα" που είχε ανάλογα συστήματα κατά εναέριων στόχων και αντι-πλοϊκών πυραύλων γιατί και πως βυθίστηκε τελικά στον Εύξεινο Πόντο χωρίς να κάνει οτιδήποτε;

Σε μια πραγματικά σοβαρή αποκάλυψη προέβη ο γαλλικός τύπος για την παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ στην Α.Μεσόγειο, ειδικά κοντά στην Κρήτη, μετά την “επαφή του” με ρωσικά πολεμικά πλοία.

Οι Γάλλοι ισχυρίζονται η φρεγάτα Normandie, η οποία συνόδευε την ομάδα μάχης που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle τους τελευταίους μήνες στη Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολύ υψηλών εντάσεων με τη Ρωσία, δεν ήταν εξοπλισμένη με συστήματα αντιπυραυλικών παρεμβολών, κάτι που την έκανε τρομερά ευάλωτη σε κάθε πολεμικό σενάριο.

Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ιστορία προκάλεσε την οργή πολλών ειδικών αφού ήταν προϊόν έλλειψης προϋπολογισμού.

Τα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών της Φρεγάτας αυτής, που ήταν βασικά στοιχεία για την άμυνα του πλοίου, είχαν αποσυναρμολογηθεί για να εγκατασταθούν στην γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών (FREMM), Λωρραίνη, η οποία θα παραδοθεί στα τέλη του 2022.

“Η συσκευή ενεργού ηλεκτρονικού πολέμου είναι ένα από τα συστήματα αυτοπροστασίας του πλοίου και μια από τις απόλυτες γραμμές άμυνάς του», εξηγεί η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Mer et Marine, η οποία αποκάλυψε τις πληροφορίες μόλις ολοκληρώθηκε η αποστολή Clemenceau 22.

Τα συστήματα παρεμβολών, που είναι εγκατεστημένα εκατέρωθεν του πλοίου στη βάση του ιστού, χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση πυραύλων και αφορούν όλα τα είδη,  όπως πυραύλους από πλοία, αεροσκάφη και παράκτια συστήματα.
 
Είναι επίσης ικανά να τυφλώνουν τα παράκτια ραντάρ. Αυτά τα ογκώδη συστήματα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επανασυναρμολογηθούν.

Ωστόσο, το γαλλικό ναυτικό μπόρεσε να παραγγείλει μόνο επτά ζεύγη για τις οκτώ φρεγάτες πολλαπλών αποστολών που διαθέτει, προκαλώντας οργή σε ειδικούς και στην κοινή γνώμη, τονίζει το άρθρο.

Εδώ γεννούνται δύο ερωτήματα, το πρώτο αφορά βέβαια την βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας, το περιβόητο “Μόσχα”, που κείτεται στον πάτο της θάλασσας από χθες.

Δεν νομίζουμε ότι ένα τέτοιο ρωσικό καταδρομικό δεν διέθετε ανάλογα συστήματα κατά ραντάρ και εχθρικών πυραύλων, λόγω του τεράστιου εξοπλισμού του.

Τι έγινε λοιπόν και η ρωσική ναυαρχίδα “ τυφλώθηκε” ουσιαστικά, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει δύο ουκρανικούς πυραύλους ‘ΠΟΣΕΙΔΩΝ” μαζί με τα BAYRAKTAR αφού είχε όλο τον εξοπλισμό;

Το έτερο ερώτημα που μας καίει αφορά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, σχετικά με την αγορά των Φρεγατών Belhara, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των MEKO.

Θα έχουν τελικά ή όχι οι ελληνικές Belharra συστήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών κατά εχθρικών πυραύλων;
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, δεν θα έχουμε την παρουσία των δύο παρεμβολέων του Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (ECM) που απεικονίζονταν στην μακέτα της γαλλικής έκδοσης, αφού δεν θα διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια για αυτό, σύμφωνα με ελληνική πηγή.

Αν συμβεί τελικά αυτό, διότι δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξουν τελικά οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους, οι  ελληνικές Belhara θα είναι υποθετικά ανίσχυρες χωρίς το σύστημα ECM κατά των τουρκικών απειλών, ειδικά στο πολύ “μολυσμένο’ ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον του Αιγαίου, που πρωτίστως μας ενδιαφέρει, αλλά και στα βαθύτερα ύδατα της Α.Μεσογείου που παίζεται το παιχνίδι της ενεργειακής “ανάστασης” της Ελλάδος, νοτίως της Κρήτης.

Χωρίς σύστημα ECM, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποκρύψουμε τις φρεγάτες μας σε μεγάλη απόσταση από τα τουρκικά ραντάρ, του συστήματος UZUN UFUK, για παράδειγμα, όπως και από τα επίγεια συστήματα CORAL( σε αποστάσεις κοντά στα μικρασιατικά παράλια), ενώ η Άγκυρα αναμένεται να μεταμορφώσει και 4 αεροσκάφη Bombardier Global 6000.

Τα αεροσκάφη αυτά θα εξοπλιστούν με συστήματα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών καθώς και με συστήματα παρεμβολών προς εξουδετέρωση των εχθρικών συστημάτων που πραγματοποιούν αυτές τις εκπομπές.

Έτσι, πιθανότατα σύμφωνα με μια μερίδα ειδικών, οι φρεγάτες μας, θεωρητικά, θα είναι στόχοι εντοπίσημοι σε μακρινές αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους Τούρκους, κάτω όμως από ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις που  θα αφορούν όμως, ένα σενάριο ολικής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.