F-35: «Μπαίνουν» στο επίκεντρο της άμυνας του NATO και «ντύνονται» με πυρηνικά



Μετά την απόφαση της Γερμανίας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, οι αξιωματούχοι του NATO άρχισαν να ενημερώνουν τους μηχανισμούς ανταλλαγής πυρηνικών της συμμαχίας για να λάβουν υπόψη τις δυνατότητες επόμενης γενιάς του μαχητικού, όπως δήλωσε βασικός αξιωματούχος του NATO αυτή την εβδομάδα.

«Προχωράμε γρήγορα προς τον εκσυγχρονισμό των F-35 και τα ενσωματώνουμε στον σχεδιασμό και τις δυνατότητές μας», δήλωσε η Τζέσικα Κοξ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικής Πολιτικής του NATO στις Βρυξέλλες.

«Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι σύμμαχοί μας θα έχουν γίνει μέρος του εκσυγχρονισμού», πρόσθεσε η ίδια.

Η ιδέα της κοινής χρήσης πυρηνικών της συμμαχίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Προβλέπει ότι οι χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη θα έχουν βόμβες σχετικά μικρής απόδοσης στα αεροσκάφη τους και θα τις «ρίχνουν» σε αντίπαλες στρατιωτικές θέσεις σε περίπτωση επίθεσης ενάντια στο NATO.

«Ο σκοπός είναι να αποτρέψουμε τις επιθέσεις διατηρώντας το τρέχον δόγμα και χρησιμοποιώντας το ως διαπραγματευτικό χαρτί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με πιθανή πυρηνική διάσταση», είπε ο Κοξ.

«Τα F-16 και τα Tornado δεν μπορούν πλέον να φέρουν εις πέραν την αποστολή»
Ο στρατός των ΗΠΑ αποθηκεύει περίπου 150 πυρηνικές βόμβες B-61 στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία με βάση αυτήν την αποστολή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του δεξαμενής Chatham House με έδρα τη Βρετανία.

Ωστόσο, τα αεροσκάφη F-16 και Tornado που έχουν αναλάβει μέχρι τώρα αυτήν την αποστολή, «γερνούν», προκαλώντας ένα «κύμα» αποφάσεων αναβάθμισης, που όλες κατέληξαν υπέρ του F-35 της Lockheed Martin.

Πρόσφατα, η νέα γερμανική κυβέρνηση επέλεξε το F-35 ειδικά για την αποστολή ανταλλαγής πυρηνικών, επιθυμώντας ως και 35 αεροσκάφη. Η απόφαση ακολούθησε μια μακρά συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής του Βερολίνου στην αποστολή πυρηνικής αποτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μια συζήτηση που φαίνεται να έχει λάβει «θετικό πρόσημο» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Defense News