Χάνουμε τα F-35 από τις ΗΠΑ και τα παίρνει το Ισραήλ;



Τι αναφέρει επιστολή Αμερικάνων γερουσιαστών

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθούν μαχητικά  F-35 STOLV B Lightning II(καθέτου αποπροσγειώσεως), για το ANADOLU, αφού ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί  κύρωση για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούμε στην Ουάσιγκτον και την ομογένεια μας στις ΗΠΑ.

Με τα αμερικανικά εξοπλιστικά "καλούδια" παίζεται πολύ μεγάλο παιχνίδι αφού κι εμείς ορεγόμαστε τα F-35. 

Ωστόσο , έντεκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, με επικεφαλής τους Tom Cotton (R-Ark.) και Lindsey Graham (R-SC), πιέζουν την κυβέρνηση Biden να επισπεύσει τις εκκρεμείς πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ πριν από μια πιθανή επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

Οι νομοθέτες κάλεσαν την Πέμπτη με επιστολή τους την κυβέρνηση "να αναλάβει άμεση δράση για να παράσχει στο Ισραήλ τις στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται για να αμυνθεί από το Ιράν", επισπεύδοντας την παράδοση των αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-46, των εναπομεινάντων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-15 και των ελικοπτέρων CH-53K.

Επέμειναν επίσης να συνεχίσει η κυβέρνηση να "διασφαλίζει ότι το Ισραήλ διατηρεί επαρκή αποθέματα κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας αμερικανικής κατασκευής" και επαρκείς δυνατότητες αεράμυνας.

Γιατί έχει σημασία: Το Ισραήλ δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να πλήξει επιτυχώς τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις χωρίς σημαντική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έχει επιδιώξει να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού σε μια προσπάθεια να επεκτείνει το βεληνεκές των χτυπημάτων του. Το Ιράν έχει προωθήσει τον πυρηνικό του εμπλουτισμό από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη.

Το Ισραήλ οριστικοποίησε πέρυσι συμφωνίες ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις εταιρείες Lockheed-Martin και Sikorsky για νέα μεσαίου εναέριου ανεφοδιασμού KC-46A και ελικόπτερα CH-53. Η IAF στοχεύει να προσαρμόσει τις δυνατότητές της στις προόδους του Ιράν στον πυρηνικό εμπλουτισμό, καθώς και στα συμβατικά όπλα βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Παρά τη δημόσια αποστροφή της κυβέρνησης Naftali Bennett για μια επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία με την Τεχεράνη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας την βλέπουν όλο και περισσότερο ως μια πιθανή ευκαιρία για την αναβάθμιση των επιθετικών και αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ πριν το Ιράν επαναλάβει τον πυρηνικό εμπλουτισμό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι οι προκλητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή θα ενθαρρυνθούν μόνο αν η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σκοπεύει να υποχωρήσει από την υποστήριξή της προς τις περιφερειακές πολιτοφυλακές, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττουν κατά καιρούς συμμάχους και στρατεύματα των ΗΠΑ με επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Έτσι, αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ουάσινγκτον, ιδίως μεταξύ των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ότι η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 θα αυξήσει τους κινδύνους για τις δυνάμεις και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει προτάσεις για διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και τις πολιτοφυλακές αντιπροσώπων στην περιοχή στο πλαίσιο των σημερινών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.