Καθόλου καλή είδηση! Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να κατασκευάζει τουρκικούς πυραύλους εδάφους-αέρος HISARΜέσω της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Αίγυπτος και Τουρκία έρχονται ακόμα πιο κοντά δυσκολεύοντας την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο για την Ελλάδα

Δεν είναι καθόλου καλή η είδηση για την ελληνική πλευρά, η συνεργασία  Αιγύπτου και Τουρκίας με αφορμή  τουρκικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς HISAR.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2022, ο ibrahim Kalın, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται σε κάθε θετικό βήμα προς  την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεών της 

"Δεν αφήνουμε το χέρι κανενός που μας απλώνει. Όποιος κάνει ένα φιλικό βήμα απέναντί ​​μας, κάνουμε δύο βήματα. Μας ενδιαφέρει να αφήσουμε πίσω τις περιοδικές κρίσεις και εντάσεις και να κάνουμε νέα βήματα ομαλοποίησης", είχε αναφέρει ο ίδιος.

Πηγές αναφέρουν ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την κοινή παραγωγή τους την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Bulgarian Military.com.

Οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν πριν από μέρες και αφορούν την επιθυμία της Αιγύπτου να βελτιώσει τις αντιαεροπορικές της ικανότητες.

Δεν είναι μυστικό ότι το Κάιρο προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στο αιγυπτιακό έδαφος τους τελευταίους μήνες.

Αίγυπτος και Νότια Κορέα συμφώνησαν να παράγουν από κοινού 200 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 Thunder, σε εργοστάσιο κοντά στο Κάιρο.

Επί του παρόντος, οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούν να κάνουν την ίδια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ιδέα να αναβαθμίσει το Κάιρο τα υπάρχοντα άρματα μάχης Abrams σε A1M2 στο ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάστηκαν τα άρματα αυτά πριν από χρόνια.

Πλέον όπως όλα δείχνουν Τουρκία και Αίγυπτος έχουν σχετικά καλές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, δύο διπλωματικές αποστολές από τις δύο χώρες πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν τις κοινές αμυντικές επιλογές.

Η Αίγυπτος είναι μια αφρικανική χώρα που αγοράζει τακτικά όπλα και εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την Τουρκία.


 
Από αυτή την άποψη, η κοινή παραγωγή πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς HISAR είναι αρκετά πιθανή.

Η Τουρκία δεν θα είχε αντίρρηση να προχωρήσει στην κοινή  παραγωγή τους με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, εάν ο στρατός του Αλ Σίσι αποφασίσει να αγοράσει αρκετές παρτίδες του τουρκικού συστήματος αεράμυνας.

Εφόσον επιτευχθεί η τελική συμφωνία, τότε Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα έρθουν ακόμα πιο κοντά και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την Ελλάδα, και τα σχέδια της στην Α.Μεσόγειο.

Το τουρκικό αντιαεροπορικό σύστημα HISAR αναπτύχθηκε το 2007 από κοινού μεταξύ της Roketsan και της Asselsan. Η πρώτη εταιρεία παρήγαγε πυραύλους εδάφους-αέρος για το σύστημα, ενώ η Asselsan ανέλαβε την κατασκευή όλων των τύπων αισθητήρων.

Το HISAR έχει δύο εκδόσεις, HİSAR-A και HİSAR-O, και είναι ένα σύστημα αεράμυνας με μικρή εμβέλεια που κυμαίνεται  από 5 έως 15 km.
 
Το σύστημα χρησιμοποιεί το πλαίσιο ενός θωρακισμένου οχήματος ACV-30. Το HISAR-A / HISAR-A + χρησιμοποιούν κεφαλές HE, για την αποτελεσματική καταστροφή εναέριων στόχων που πετούν σε μεσαία ύψη.

Το τουρκικό σύστημα HISAR SAM εμβέλειας 25 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να παραχθεί στην Αίγυπτο είναι ένα σύστημα μεσαίας εμβέλειας που φτάνει έως 25 km.

Η Τουρκία προσπαθεί να διεμβολίσει την Ελληνική εξωτερική πολιτική στη ΝΑ Μεσόγειο, προσπαθώντας  να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με σύμμαχες χώρες προς τη δική μας, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος.

Ειδικότερα με την Αίγυπτο αναφέρεται ρητά, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να καταργήσει την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, προσπαθώντας να την υποκαταστήσει με μια συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου  στη βάση του win-win προκειμένου να την καταστήσει περισσότερο εφελκίσιμη για το Κάϊρο.