Τουρκία: «Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καταδρομικό Moskva λόγω κλεισίματος των Στενών»



Ενώ συνεχίζεται ο θόρυβος της βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva από τον ουκρανικό στρατό που το χτύπησε με πυραύλους Neptune  , το πώς η Ρωσία θα καλύψει τη θέση αυτού του πλοίου ήρθε στο προσκήνιο, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 Η Ρωσία, η οποία έχει δύο καταδρομικά ίδιας κατηγορίας, χρειάζεται την Τουρκία για να κλείσει το έλλειμμά της στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. 

Προκειμένου η Ρωσία να μεταφέρει τα καταδρομικά «Marshal Ustinov» και «Varyag», που έχουν υπηρετήσει στο Βόρειο Στόλο και στον Στόλο του Ειρηνικού, θα πρέπει να περάσουν από τα Στενά όπου η Τουρκία έχει κρατήσει ουδέτερη στάση.

Πρόβλημα στο ρωσικό στόλο

Σύμφωνα με ανάλυση στο Reuters, οι αποστολές μεγάλης εμβέλειας στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας ενδέχεται να διαταραχθούν. Μπορεί επίσης να βλαφτεί και την αεράμυνα του στόλου.  Ακόμα κι αν η Ρωσία θέλει να αντικαταστήσει το  Moskva με αυτά, δεν θα μπορέσει να το κάνει, γιατί υπάρχει ένα εμπόδιο μπροστά της η ενεργοποίηση της Σύμβασης του Μοντρέ.

Το άνοιγμα των Στενών βρίσκεται στην πρωτοβουλία της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  στις αρχές του πολέμου είχε προειδοποιήσει τις παρόχθιες χώρες για πολεμικά πλοία. Ο Τσαβούσογλου είπε, «Προειδοποιήσαμε όλες τις παρόχθιες και μη χώρες να μην αφήσουν πολεμικά πλοία να περάσουν από τα Στενά. Έχουμε εφαρμόσει ό,τι λέει η Σύμβαση Montreux, θα το εφαρμόσουμε από εδώ και πέρα».

«Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό»

Σε περίπτωση πολέμου, η κατάσταση των Στενών είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια της Τουρκίας βάσει της Σύμβασης  Μοντρέ. Το Reuters επέστησε επίσης την προσοχή σε αυτό και είπε: «Ακόμα κι αν η Ρωσία θέλει να στείλει το «Marshal Ustinov» ή τον Veryag, η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει».

sondakika.com

The Hellenic Information Team