«ONYX KICK»: Ελληνικά F-16 και F-4 «αναχαίτισαν» αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52



Την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 και μετά από αίτημα του NATO Air Command (NATO AIRCOM), δύο Αμερικανικά Στρατηγικά Βομβαρδιστικά Β-52 της Bomber Task Force κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής Επιχείρησης «ONYX KICK» πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από Ελληνικά Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 και F-4.

Μετά την είσοδό τους το πρώτο από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία) και το δεύτερο από το FIR Μπρίντιζι (Ιταλία), τα δύο Β-52 συνενώθηκαν άνωθεν της Λευκάδας όπου και παρελήφθησαν από δύο ζεύγη Ελληνικών F-16, τα οποία ανέλαβαν αποστολή συνοδείας τους εντός του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας κατά την διάρκεια της πτήσης επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα προστασίας Μονάδων Υψηλής Αξίας [High Value Asset (HVA)]. Ο σχηματισμός των Α/Φ κατευθύνθηκε σε δρομολόγιο άνωθεν της Πελοποννήσου και βορείως Κρήτης και κινούμενος ανατολικά εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, οπότε και έληξε η πρώτη φάση της συνοδείας των Ελληνικών Μαχητικών.

Μετά από μία ώρα, τα Β-52 επανήλθαν από το ίδιο σημείο στο FIR Αθηνών, και συνοδευόμενα από ένα ζεύγος F-16 και ένα ζεύγος F-4 κινήθηκαν παράλληλα με την νότια ακτογραμμή της Κρήτης και εξήλθαν από τα δυτικά όριά του FIR Αθηνών.

Η εν λόγω δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επιπέδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.