Πρόσω ολοταχώς για Αιγαίο το αεροπλανοφόρο USS Truman-Ενεργοποιήθηκαν και οι πύραυλοι S-300 στην Κρήτη”Πετάτε πάνω από την Γαλάζια Πατρίδα” αναφέρουν προκλητικά τουρκικά ΜΜΕ που ανακινούν και θέμα Δ.Θράκης.

Νέα τροπή παίρνει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αφού ο Ερντογάν θέλει να προκαλέσει κρίση στο Αιγαίο την περίοδο που οι ΗΠΑ, έχουν επικεντρωθεί στην Ουκρανία και τον Εύξεινο Πόντο, έχοντας κυρίως τα δικά του σχέδια, και όχι κατά νου να υλοποιήσει αυτά του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν.    

Για τον λόγο αυτόν, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Truman (CVN-75) απέπλευσε από την Τεργέστη και τώρα πλέει στη νότια Αδριατική Θάλασσα με κατεύθυνση νότια προς το Αιγαίο, ενώ γαλλικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πετά στο Νότιο Αιγαίο.

Οι Αμερικανοί, μετά την άρνηση προς το παρόν της Άγκυρας να συνδράμει με το ΝΑΤΟ με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στον Εύξεινο Πόντο, διαβλέπουν “άγριες” διαθέσεις από τους Τούρκους με στόχο τα ενεργειακά.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες μετακινήθηκαν σε χώρους διασποράς ελληνικές μονάδες αεράμυνας, ενώ όπως έγινε γνωστό ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 στην Κρήτη, σε συνδυασμό με πτήσεις ελληνικών AWACS και UAV τύπου HERON στο Αιγαίο, κάτι που δείχνει ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια το επόμενο διάστημα.

Επίσης σε συνέχεια χθεσινή είδησης, τελικά η Λευκωσία έχει εκδώσει NAVTEX, για ΝΔ της Κύπρου, που αφορούν εξορύξεις υδρογονανθράκων, ενώ αν συνεχιστεί η τουρκική δραστηριότητα τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος θα κινητοποιηθούν αναλόγως, αφού οι Τούρκοι παρά τις προσπάθειες δήθεν εξομάλυνσης, θέλουν την μερίδα του λέοντος στην Α.Μεσόγειο.      

ZCZC MA0127 1400 UTC APR 2022
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO
NAV WRNG NW 137/22PREPARATION WORKS FOR DRILLING OPERATIONS WILL BE CONDUCTED
FROM 27 APR 2022 IN THE AREA BOUNDED
BY THE FOLLOWING COORDINATES:33-37N 031-22E
33-37N 032-11E
33-17N 032-11E
33-17N 031-22EALL SHIPS ARE REQUESTED TO SAIL WITH CAUTION IN THE AFOREMENTIONED AREA.JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA   
 
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να κατηγορούν για παραβίαση των τουρκικού εναερίου χώρου στα παράλια της Τουρκίας

Σήμερα ο τουρκικός τύπος, επανέλαβε επιτακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,  Τανζού Μπιλγκίτς ότι “ ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο 30 φορές μέσα σε τρεις ημέρες, και για αυτό…...δήθεν απάντησε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία”, ενώ έγινε ακριβώς το αντίθετο.
 
“Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές ασφαλείας, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες, προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο. Αναφέρεται ότι η Ελλάδα, που κωφεύει στις εκκλήσεις της Τουρκίας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, συνεχίζει να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν 6 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 26 Απριλίου για πρώτη φορά. Και όχι μόνο, αφού ελληνικά αεροσκάφη συνέχισαν τις προκλητικές πτήσεις τους κοντά στις τουρκικές ακτές στις 27 Απριλίου. Στις παραβιάσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη, στοιχεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν 22 παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο, μεταξύ των οποίων οι Δίδυμοι , Datça και Dalaman”, τονίζει το τουρκικό άρθρο, πράγμα φυσικά που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Οι Τούρκοι θέλουν να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ζόρι, και όλο αυτό το σκηνικό προκλήθηκε μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πριν κάποιο διάστημα.

Εκτιμάται ότι κάθε επαφή με την τουρκική ηγεσία εκλαμβάνεται από τους νεο-οθωμανούς ως αδυναμία, ενώ το “καζάνι βράζει” στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2023.

Η Δυτική Θράκη ξανά στην Ατζέντα των Τούρκων

Με την ευκαιρία του κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας, η Άγκυρα βάζει ξανά θέμα στην Δυτική Θράκη.

“Η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε απόφαση για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης εδώ και 14 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το ποσοστό εκπλήρωσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) από την Τουρκία ήταν πάνω από το ποσοστό εκτέλεσης όλων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, η ΕΣΔΑ απέστειλε 29463 αποφάσεις για όλα τα κράτη μέλη στην Επιτροπή Υπουργών για εκτέλεση την περίοδο από το 1959 έως 9 Απριλίου 2022.

Η εκτέλεση 23.727 από αυτές έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, το ποσοστό εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ από όλα τα κράτη μέλη καταγράφηκε στο 80,53 τοις εκατό.

Την ίδια περίοδο, το δικαστήριο διαβίβασε 4.249 αποφάσεις για την Τουρκία στην Επιτροπή Υπουργών για εκτέλεση. Με την εκπλήρωση 3.750 από αυτές, το ποσοστό εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ από την Τουρκία έφτασε το 88,04%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο όλων των χωρών-μελών.

Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όμως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ,  περιορίζοντας το δικαίωμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης να ιδρύουν σωματεία. Παρά τη σαφή καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει αυτές τις αποφάσεις για σχεδόν 14 χρόνια”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος, ξεχνώντας τους 200000 πολιτικά κρατούμενους, τους δημοσιογράφους και τα όργια του καθεστώτος Ερντογάν από το 2001 και μετά.
 
Η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το εντάσσει νέα οπλικά συστήματα στο οπλοστάσιο της συνεχώς, αναμένοντας το πότε οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφού ετοιμάζονται για κάτι τέτοιο εδώ και μεγάλο διάστημα.