Aποκάλυψη– Επικίνδυνη εξέλιξη: Η Κίνα συνεχίζει κανονικά την συμφωνία με τα Νησιά του Σολομώντα



Παρά την επανειλημμένη άρνηση από την Κίνα σχετικά με τα σχέδια για στρατιωτικοποίηση των Νήσων Σολομώντα, οι ειδικοί ασφαλείας παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προθέσεις του Πεκίνου.

Οι Νήσοι και η Κίνα υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συμφωνία πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού.

Γράφοντας για το Geopolitica.info, ο ντι Βαλέριο Φάμπρι είπε ότι οι λεπτομέρειες του συμφώνου ασφαλείας προκάλεσαν ανησυχία σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, οι οποίες τέθηκαν σε υψηλό συναγερμό.

Πιστεύουν ότι η Κίνα έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες στην περιοχή.

«Πριν από περίπου τρία χρόνια, ο Xu Changyu, για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας China Sam Enterprise, που παράγει όπλα, προσπάθησε να συνάψει συμφωνία για τη μίσθωση του νησιού Tulagi για 75 χρόνια, εξασφαλίζοντας αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης», είπε ο Fabbri.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η συμφωνία σόκαρε τους κατοίκους και σήμανε κώδωνα κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι Κινέζοι μισθώνουν ολόκληρο το νησί χωρίς να το μετατρέψουν σε στρατιωτική βάση.

Ο Φάμπρι υπογράμμισε πώς η Κίνα έχει κατακριθεί για την ίδρυση οικονομικών αποικιών με εύκολα δάνεια και τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και εμπόριο υπό τον όρο της διακοπής των σχέσεων με την Ταϊβάν.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η επένδυση διπλής χρήσης χρησιμοποιείται συχνά τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές υποδομές.

Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι η Κίνα επηρεάζει τις τοπικές εκλογές εξαγοράζοντας πολιτικούς με δωροδοκίες, ανοίγοντας έτσι χώρο για αυτό που ονομάζεται διπλωματία παγίδας χρέους.

Επιπλέον, ο Fabbri επεσήμανε ότι ο ρόλος της Κίνας είναι σημαντικός όχι μόνο στον τομέα των υποδομών και των κατασκευών σε αυτά τα νησιά, αλλά και σε βασικούς τομείς υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα έργα θαλάσσιων λιμένων.

«Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), η Κίνα κατασκευάζει και έχει ολοκληρώσει μια σειρά από έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων λιμένων, δρόμων και σιδηροδρόμων στη Μογγολία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, με περαιτέρω στόχο την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και υλικοτεχνικής υποστήριξης μεταφορών. καθώς δημιουργούν εργοστάσια κατά μήκος της διαδρομής», είπε.

Επιπλέον, το Πεκίνο επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό σε ιδιωτικές βιομηχανίες και εκτρέπει τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας. «Η κατάσταση στα Νησιά του Σολομώντα είναι μόνο η τελευταία περίπτωση της προαναφερθείσας πολιτικής», τόνισε ο Φάμπρι.