Έλληνες,Αρμένιοι,Κούρδοι & Ινδοί των ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στον Ερντογάν: ”Μην τολμήσεις εισβολή στη Συρία”



Μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε νέα εισβολή στην Συρία, τη τέταρτη από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Αμέσως είχαμε από οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Δηλαδή από τις HellenicLeaders, ANCA, Hindu American Foundation, In Defense of Christians και την American Friends of Kurdistan που καταδικάζουν την απόφαση Ερντογάν.

«Δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που προβεί σε αυτήν την απρόκλητη διασυνοριακή επίθεση», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους!

Μάλιστα το Hindu American Foundation αναφέρει: ”Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε έναν συνασπισμό οργανώσεων σε αυτήν την επιστολή που καταδικάζει τις κακοήθεις, αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας που εκτείνεται από το Κουρδιστάν μέχρι το Κασμίρ της Ινδίας”!

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Ινδίας προς την Τουρκία με λίγα λόγια!

«Από το 2016, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια συνεχή σειρά απρόκλητων στρατιωτικών εκστρατειών στη βόρεια Συρία κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης. Το έκαναν με το ψεύτικο πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανέφερε ο συνασπισμός.

«Μετά την εδαφική ήττα του ISIS, ένα δημοκρατικό σχέδιο πέτυχε στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή η δημοκρατική κοινωνία χτίστηκε από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) και προστατεύτηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον πλησιέστερο και πιο αξιόπιστο σύμμαχο της Αμερικής στη μάχη κατά του ISIS για σχεδόν μια δεκαετία», ανέφεραν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία επιδιώκει να καταστρέψει αυτό το εκκολαπτόμενο αλλά εύθραυστο δημοκρατικό σχέδιο».

Το τουρκικό καθεστώς πιέζεται πολύ από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία στο εσωτερικό του. Ερντογάν έχει ανακοινώσει σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Παράλληλα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να κάνει λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της, χωρίς συμβιβασμούς».

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική ανακοίνωση την ίδια στιγμή.


directus.gr/