Πλήρης απεμπλοκή των στρατιωτικών από πυρασφάλεια και μεταναστευτικό ΤΩΡΑ!



Π.Ο.Ε.Σ.-Πλήρης απεμπλοκή των στρατιωτικών από πυρασφάλεια και μεταναστευτικό ΤΩΡΑ!

ΘΕΜΑ:           Μέριμνα Υπέρ Στρατιωτικού Προσωπικού (Απεμπλοκή Προσωπικού από Δασοπερίπολα και Μεταναστευτικό)

Κύριε Υπουργέ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας, σε περιοδεία τους, συνομιλώντας με μέλη των Περιφερειακών Ενώσεών μας των ακριτικών νησιών μας, έγιναν κοινωνοί της έντονης δυσαρέσκειάς τους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εμπλοκής τους, τόσο στο ζήτημα του μεταναστατευτικού, όσο και σε αυτό της δασοπροστασίας (πυρασφάλειας) από τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο μεταναστατευτικό, παρά την απεμπλοκή των συναδέλφων μας από δράσεις διοικητικής μέριμνας, συνεχίζεται η διάθεσή τους σε δράσεις επιτήρησης και σε άλλες, που, εξαιτίας της διαβάθμισής τους, δεν δύναται και δεν επιθυμούμε να αναφέρουμε, που αφορούν σε αρμοδιότητες συνοριοφυλακής, αστυνομίας και λιμενικού.

 Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του μεταναστατευτικού, ενδεχομένως τους πρώτους μήνες της εκδήλωσής του να ήταν επιβεβλημένη, ως η μοναδική λύση για την κάλυψη της ανεπάρκειας των λοιπών αρμόδιων προς τούτο φορέων. Η συνέχιση της εμπλοκής, ίσως δικαιολογήθηκε ως «ευκαιρία» για την αναβάθμιση ή προμήθεια υλικών, μέσων και εγκαταστάσεων, προς όφελος της Υπηρεσίας. Η ολοκληρωτική, όμως, απεμπλοκή που στρατιωτικού προσωπικού από τις εν λόγω δράσεις που μέχρι και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί, πλέον, δε μπορεί να δικαιολογηθεί, πόσο δε μάλλον όταν κανένα όφελος δεν εισέπραξαν, ούτε και εισπράττουν οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοί μας. Αντιθέτως, τα στελέχη επιβαρύνονται με επιπλέον καθήκοντα και έργο, που δεν τους αντιστοιχεί.

 Όσον αφορά στη δασοπροστασία (πυρασφάλεια) από τις πυρκαγιές, μία αποστολή και έργο πρωτίστως της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής και δευτερευόντως  της Ελληνικής αστυνομίας, αυτή δεν θα έπρεπε καν να μας απασχολεί ύστερα από τόσα χρόνια εμπλοκής. Ο ρόλος και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σαφώς καθορισμένα και επ’ ουδενί δε δικαιολογείται να καλύπτει ανάγκες άλλων υπηρεσιών, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι πάγιες, διαρκείς και τακτικές. Τα παράπονα που καταφτάνουν στην Ομοσπονδία μας, αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν θέλουμε να πιστέψουμε, καθώς αναφέρουν εκπομπές δασοπεριπόλων (πυρασφάλειες), τα οποία αν και ορίζεται να είναι μεικτά (στέλεχος στρατιωτικής υπηρεσίας, στέλεχος Ελληνικής αστυνομίας και στέλεχος πυροσβεστικής υπηρεσίας) αυτά εκτελούνται (εκπέμπονται) αποκλειστικά και μόνο από στρατιωτικούς, χωρίς την ως άνω συνοδεία και χωρίς τα κατάλληλα υλικά και μέσα προστασίας.

 Κατόπιν των παραπάνω, θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβασή σας και τις ενέργειές σας, προκειμένου να απεμπλακεί το σύνολο των συναδέλφων μας από τα ως άνω πάρεργα, πιέζοντας τα συναρμόδια υπουργεία για την εκμετάλλευση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης (μη επανδρωμένα αεροχήματα παρατήρησης - παρακολούθησης, ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης θερμότητας κλπ) με την παράλληλη πρόσληψη κατάλληλου και εκπαιδευμένου προσωπικού.

 Είμαστε πεπεισμένοι ότι έφτασε ο καιρός να κοιτάξετε τους στρατιωτικούς στα μάτια και εμπράκτως να τους πείτε ότι δεν τους βλέπετε ως φθηνό ή δωρεάν εργατικό προσωπικό, του οποίου τη σιωπή εκμεταλλεύεται η κρατική μηχανή, αλλά ως ισότιμους συνεργάτες σας – υφισταμένους σας που τους σέβεστε, παρέχοντάς τους τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να εκτελέσουν την αποστολή και το έργο τους, εργασία για την οποία σας επέλεξε ο κ. Πρωθυπουργός.