Για τον ρωσικό θαλάσσιο αποκλεισμό η Ουάσιγκτον στέλνει αντιπλοϊκούς πυραύλους στο Κίεβο



Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να βοηθήσουν να σπάσει ο ρωσικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα, αποκάλυψε την Πέμπτη το Reuters.

To νέο βήμα, για το οποίο το πρακτορείο δεν αποκάλυψε επιπλέον λεπτομέρειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του ρυθμού του πολέμου, ο οποίος πλησιάζει στο τέλος του τρίτου μήνα του.
 
Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η Μαύρη Θάλασσα ήταν ένα σημαντικό μέτωπο μάχης, καθώς η Ρωσία έκλεισε τα ουκρανικά λιμάνια, προκαλώντας μεγάλη κρίση στην παγκόσμια διακίνηση τροφίμων, ιδίως σιτηρών.

Από την άλλη πλευρά, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε , την Πέμπτη, ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως νέα επιβεβαίωση της σταθερής υποστήριξης στο Κίεβο που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αυτό το πακέτο βοήθειας, που περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, εκτός από όπλα και πυρομαχικά, εγκρίθηκε από μεγάλο αριθμό γερουσιαστών, την Πέμπτη, αφού εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα, και τώρα περιμένει την έγκριση του Μπάιντεν.

Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία υποτίθεται ότι θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να προμηθευτεί τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει το σύστημα αεράμυνας, τη στιγμή που οι μάχες μαίνονται στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Περιλαμβάνει επίσης περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διασφάλιση πολλών πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της «συνέχισης του έργου των ουκρανικών δημοκρατικών οργάνων», εκτός από ένα μεγάλο ποσό που διατίθεται για την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του βόρειου Εύξεινου Πόντου.