Βρε καλώς τους! Αμερικανικό αποβατικό και ωκεανογραφικό ανοιχτά της Κρήτης



Ο Μητσοτάκης στο...Αμέρικα και οι Αμερικανοί στο ...Ελλάντα

Τα αμερικανικά πλοία USS Arlington (LPD) και USNS Bruce Heezen (ερευνητικό πλοίο) πλέουν στα ανοικτά της ΒορειοΔυτικής Κρήτης...

Το πρώτο είναι το τρίτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών που πήρε το όνομά του από το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, όπου βρίσκεται το Πεντάγωνο και ο τόπος συντριβής της πτήσης 77 της American Airlines κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το αποβατικό πλοίο USS Arlington (LPD 24) κλάσης San Antonio, το οποίο ανήκει στην Αμφίβια Ομάδα Ετοιμότητας (ARG) Kearsarge, έφτασε αρχές του μήνα στο Βόλο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι για την υποστήριξη της διμερούς εκπαιδευτικής άσκησης ΗΠΑ-Ελλάδας (Ελλάδα) Alexander the Great 2022 (ATG22), στις 4 Μαΐου 2022.

Ενώ βρισκόταν κοντά στον Βόλο, στην Ελλάδα, το USS Arlington και στοιχεία της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) διεξήγαγαν επιχειρήσεις από πλοίο προς ξηρά και αεροπορικές επιχειρήσεις για την εκφόρτωση εξοπλισμού και οχημάτων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ προς υποστήριξη της ATG22 για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

"Η άσκηση Μέγας Αλέξανδρος είναι μια φανταστική ευκαιρία για τους πεζοναύτες της 22ης MEU να εκπαιδευτούν με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ εδώ στο Βόλο", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Christopher Myette, εκτελεστικός αξιωματικός της 22ης MEU. "Η εκπαίδευση που θα εκτελέσουμε μαζί κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης θα ενισχύσει την υπάρχουσα σχέση και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Αμερικανών Πεζοναυτών και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων". 

Η ATG22 είναι μια αμφίβια εκπαιδευτική εκδήλωση που διεξάγεται στο Βόλο, στην Ελλάδα και στο Αιγαίο Πέλαγος, στις 2-31 Μαΐου 2022. Η ATG22 θα ασκήσει εκπαίδευση διοίκησης και ελέγχου σε επίπεδο τάγματος και συνδυασμένων όπλων σε επίπεδο λόχου για την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ της ομάδας του Πολεμικού Ναυτικού-Παροικιακού Σώματος των ΗΠΑ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της Ομάδας Δράσης 61/2, ενώ στις συμμετέχουσες μονάδες περιλαμβάνονται στοιχεία από το Kearsarge ARG, την 22η MEU και την Ομάδα Δράσης 61/2.4 (Δυνάμεις Αντιαναγνώρισης) της CTF 61/2. Οι δυνάμεις θα εκπαιδευτούν μαζί με την 32η Ελληνική Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Ελλάδας, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του Ελληνικού Στρατού.

Από την άλλη το USNS Bruce C. Heezen είναι ένα ωκεανογραφικό πλοίο κατηγορίας Pathfinder. Είναι το πέμπτο πλοίο στην κατηγορία. Επίσης καταγράφηκε Ελληνικό αεροσκάφος Embrear AEW πάνω από το Αιγαίο.