Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια- συμμετέχει και η Ελλάδα



Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν περίπου 4.600 δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων ξεκίνησε την Πέμπτη (12 Μαΐου) στην περιοχή Krivolak στη Βόρεια Μακεδονία και έχει στόχο να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η ουκρανική κρίση επεκταθεί στα Βαλκάνια ή στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πύλη τη σερβική ηλεκτρονική πύλη  »Βαλκανικό Δίκτυο Ασφαλείας», η άσκηση με την ονομασία «Rapid Response 22» ξεκινά με την απόβαση ενισχυμένου τάγματος από την 173η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών των ΗΠΑ στο κέντρο εκπαίδευσης Κρίβολακ.

Στην άσκηση, εκτός από Αμερικανούς στρατιώτες, λαμβάνουν μέρος και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Ελλάδας.

«Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία είναι έντονη και δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί ευφημισμοί στις εξηγήσεις για τα σενάρια των ασκήσεων. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για έλεγχο του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που χρειαστεί να εμπλακεί στα Βαλκάνια ή την ανατολική Ευρώπη», όπως αναφέρεται.

Προβλέπεται η ανάπτυξη 45 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, περίπου 1.800 αλεξιπτωτιστών και η προστασία των μαχητικών αεροσκαφών.

Το portal προσθέτει ότι ο κεντρικός χώρος της άσκησης είναι το εκπαιδευτικό κέντρο Κρίβολακ, το οποίο έχει οργανωθεί για εκπαίδευση σε συνθήκες πολέμου. 

Εκτός από την εναέρια απόβαση, θα επιδειχθεί και άμεση αεροπορική υποστήριξη σε αυτήν την περιοχή, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

Αναλύουν ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά αεροσκάφη A-10 της Εθνικής Φρουράς του Μέριλαντ και στο αεροδρόμιο  Πέτροβετς έφτασαν ελικόπτερα  Chinook και Black Hawk από την Αμερική και Apache από τη Μεγάλη Βρετανία.

balkansec.net