Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος με σύμμαχο την ΕΕ και όπλο την ενέργεια σβήνουν τα όνειρα της τουρκικής" Γαλάζιας πατρίδας"



Η Ελλάδα είτε μέσω του East-Med , είτε μέσω του αγωγού Αιγύπτου-Κρήτης έχει τη δυνατότητα να σβήσει τα τουρκικά όνειρα περί "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την γεωστρατηγική σημασία της μέσω της ενέργειας.

Οπόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σοβαρά ενεργειακά προβλήματα στις Ευρωπαϊκές χώρες, μηδέ εξαιρουμένης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να απογειωθούν , συμπαρασύροντας και τις τιμές βασικών άλλων προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης με αποτέλεσμα την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη

Η Ελλάδα εκτός των ανωτέρω έχει να αντιμετωπίσει και την Τουρκική επιθετικότητα η οποία επανήλθε θεματικά στο Αιγαίο, μετά την επανάκαμψη των σχέσεών της Άγκυρας με Ουάσιγκτον και Βρυξέλες .

Είναι επίσης γνωστό ότι ακρογωνιαίος λίθος της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί η "Γαλάζια Πατρίδα" και πως οι τουρκικοί λεονταρισμοί σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο , αποτελούν το μέσο "υπεράσπισής της" σύμφωνα με τους Τούρκους.

Μπορεί  η Ελλάδα  εκμεταλλευόμενη τη δίψα της ΕΕ για ενέργεια  και σε συνεργασία με Αίγυπτο-Ισραήλ και Κύπρο να σβήσει τα όνειρα της Τουρκίας περί "Γαλάζιας Πατρίδας";

Σε αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε

Η ενεργειακή αυτάρκεια του Ισραήλ
Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ  έχει επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό την  ενεργειακή ανεξαρτησία του, μέσω του φυσικού αερίου του.

Το Ισραήλ μπορεί να παρέχει μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας ανάλογα με την τρέχουσα δυναμικότητα των εγκαταστάσεων υγροποίησης στην Αίγυπτο ή την ικανότητα των εταιρειών που εξορύσσουν το ισραηλινό αέριο.

Για την ακρίβεια, εξακολουθεί το Ισραήλ  να χρησιμοποιεί εισαγόμενο άνθρακα και πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αν αναγκαστεί, το Ισραήλ μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα ώστε να παράγει όλη την ενέργεια που χρειάζεται από τους δικούς του πόρους, κυρίως το φυσικό του αέριο.

Οι κυνικοί μπορεί να το απορρίψουν ως ασήμαντο αποτέλεσμα ενός συνδυασμού κατά τον οποίο η φύση παρείχε στην ανατολική Μεσόγειο φυσικό αέριο, ένας άνθρωπος έσκαψε μια τρύπα στον βυθό της θάλασσας και συνέδεσε το πηγάδι με έναν αγωγό στην ακτή, και το Ισραήλ είναι ανεξάρτητο.
 
Ο δρόμος προς αυτή την ενεργειακή ανεξαρτησία ήταν πιο περίπλοκος και τα εμπόδια πολλαπλά
 
Υπήρξε ένα υγιές, αν και πικρό επιχείρημα για το ποιος πραγματικά κατέχει το φυσικό αέριο ,το κράτος ή ο ιδιώτης επιχειρηματίας. Κέρδισε το κράτος και πληρώνονται δικαιώματα. Υπήρξε ένα υγιές αλλά πικρό επιχείρημα για το πόσο από το φυσικό αέριο πρέπει να εξασφαλιστεί για την ίδια κατανάλωση του Ισραήλ και πόσο μπορεί να εξαχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας περιορισμός στις εξαγωγές.

Υπάρχει μια  συζήτηση σχετικά με το πού θα εντοπιστούν διάφορες εγκαταστάσεις που συνδέονται με την εξόρυξη, τη μεταφορά και την εξαγωγή του φυσικού αερίου, προκειμένου αυτό να ρέει τόσο στους ισραηλινούς καταναλωτές όσο και στη γειτονική Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Θα πρέπει επίσης να κοιτάξουμε  και τον Λίβανο, ο οποίος  είναι προικισμένος με αυτόν τον φυσικό θησαυρό στο οικονομικό μερίδιο της στη Μεσόγειο, αλλά δεν κατάφερε να αντλήσει ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου και θεωρείται ένα χρεοκοπημένο κράτος, στο οποίο δεν έχει  ηλεκτρική ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο 

Μόνο οι ΗΠΑ είναι ενεργειακά αυτάρκεις σε σχέση με Κίνα και ΕΕ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τονίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία ως τον κύριο προμηθευτή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Από τις τρεις μεγάλες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα, μόνο οι ΗΠΑ είναι αυτάρκεις

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη, το 2022.

Το Ισραήλ μπορεί να παρέχει μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας ανάλογα με την τρέχουσα δυναμικότητα των εγκαταστάσεων υγροποίησης στην Αίγυπτο ή την ικανότητα των εταιρειών που εξορύσσουν το ισραηλινό αέριο, και συγκεκριμένα της αμερικανικής εταίρου Chevron, να μεταφέρουν μια πλωτή εγκατάσταση υγροποίησης στα ισραηλινά πηγάδια.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσεγγίσει το Ισραήλ από την άποψη αυτή. Έτσι, πέρα ​​από το να απολαμβάνει την ενεργειακή ανεξαρτησία, το Ισραήλ έχει αξιοποιήσει τον σχετικό πλούτο του σε φυσικό αέριο για να ενισχύσει τις γεωστρατηγικές του σχέσεις με τους γείτονες στην περιοχή και στην Ευρώπη.

Προς τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας του Ισραήλ, θα πρέπει να βασίζεται πολύ περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τις ορυκτές πηγές ενέργειας.

Ελλείψει μιας επανάστασης που θα μειώσει δραματικά τον χώρο που απαιτείται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια, αυτό μπορεί να σημαίνει αλληλεξάρτηση με τους γείτονες που προμηθεύουν το Ισραήλ με ηλιακή και αιολική ενέργεια σε αντάλλαγμα για αφαλατωμένο νερό.

 
Η αλληλεξάρτηση μπορεί να έχει την προστιθέμενη αξία της μείωσης της πιθανότητας παρατεταμένων και βίαιων συγκρούσεων

East Med- ΕΕ-ΗΠΑ
Σε πρόσφατο άρθρο μας , είχαμε αναφέρει ότι παρά τις επισημάνσεις των Αμερικανών σε όλους τους τόνους εις βάρος του East Med η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατείνεται πως το πρότζεκτ όχι μόνο έχει ακόμη σφυγμό αλλά θα υπάρξει και μέλλον. 

Η μελέτη του East Med που έχει αναλάβει η ΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, παρά τις αντιρρήσεις της Αμερικής, είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας στην ερώτηση της αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή.

Τα παραπάνω επαληθεύουν πλήρως άρθρο-ανάλυσή μας από τις 19 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή ένα μήνα πριν εισβάλλουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, όπου προφητικά αναφέραμε "Δεν τελειώσαμε! Το θέμα του East-Med θα κλείσει οριστικά μόνο αν το πουν ΕΕ και Γαλλία", μετά μάλιστα από την άρση στήριξης του εν λόγω αγωγού από τις ΗΠΑ.

Τέλος σε  άρθρο μας εδώ και 2 μήνες... αναλύαμε ότι  χρονική συγκυρία και η προσπάθειες της ΕΕ για εξεύρεση πηγών φυσικού αερίου είναι θετικές για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Ελλάδας, το οποίο εκτός των άλλων έχει τεράστια Εθνική σημασία, αφού θα ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκοολιβυκό μνημόνιο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί  στην σίγουρη παρακαταθήκη που έχει διασφαλίσει με την Αίγυπτο  που εδράζεται, στην μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας μέχρι τον 28ο μεσημβρινό  κατόπιν συμφωνίας των 2 χωρών , καθώς και στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος -Αιγύπτου με καλώδιο  μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας.

Με αφετηρία τα δύο παραπάνω η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα  να συμπράξει με την Αίγυπτο στην δημιουργία -κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου  στην όδευση  Αίγυπτος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα-Ευρώπη, όσο γρηγορότερα  γίνεται ,προλαβαίνοντας τις τουρκικές προσπάθειες για συμφωνια με το Ισραήλ για την κατασκευή που θα διοχετεύει το Ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία

Για την χρηματοδότηση του έργου αυτού μπορούμε να ζητήσουμε άμεσα την βοήθεια της ΕΕ, ενώ κυρίαρχο ρόλο σε αυτό θα έπαιζε η Γαλλία η οποία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ για το 1ο εξάμηνο του 2022.

Η χρονική συγκυρία και η προσπάθειες της ΕΕ για εξεύρεση πηγών φυσικού αερίου είναι θετικές για το παραπάνω έργο, το οποίο εκτός των άλλων έχει τεράστια Εθνική σημασία, αφού θα ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα είτε μέσω του East-Med , είτε μέσω του αγωγού Αιγύπτου-Κρήτης έχει τη δυνατότητα να σβήσει τα τουρκικά όνειρα περί "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την γεωστρατηγική σημασία της μέσω της ενέργειας