Νομικό πλαίσιο περί προμηθειών αμυντικού υλικού



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ;»

Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Νομικό πλαίσιο περί προμηθειών αμυντικού υλικού», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Στηρίζοντας, ως Κίνημα, την εθνική ισχύ της χώρας μας και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ αυτής, υπερψηφίζουμε στη βουλή οτιδήποτε συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο βέβαια των διατάξεων του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου περί, μεταξύ άλλων, προμηθειών αμυντικού υλικού.

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης είναι να μας παρέχει σχετική απολογιστική ενημέρωση περί των αναθέσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ΕΔ. Έτσι, στη βάση όσων έχουν εγκριθεί, αλλά και αυτών που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, αιτούμαστε από την κυβέρνηση να μας ενημερώσει αρμοδίως, μέσω σχετικής ερώτησης.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
Το Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά υποστηρίζει τις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που τείνουν σε ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας στα πλαίσια της αρμόδιας μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής, σε σχετικά νομοθετήματα και στον κρατικό ΠΥ για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αντίστοιχη είναι η υποχρέωση της κυβέρνησης να παράσχει απολογιστικές πληροφορίες και στοιχεία του προγραμματισμού της για τις αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων εις τρόπον ώστε να καθίσταται ευχερής ο αναγκαίος κοινοβουλευτικός έλεγχος. 

Δεδομένου ότι, προσφάτως ψηφίσθηκε νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις στον οποίο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για τις αμυντικές προμήθειες.

Δεδομένου ότι, κατά το χρονικό διάστημα 1/1-31/12/2021, έχει εγκριθεί μεγάλος αριθμός εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ΕΔ της χώρας μας, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 1/1-31/12/2022 προγραμματίζεται μία σειρά επιπρόσθετων αναθέσεων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Ποιες αναθέσεις έχουν γίνει σε κύριο αμυντικό υλικό; Ποιο είναι το ύψος προμήθειας για κάθε ανάθεση; Ποιος είναι ο τρόπος προμήθειας ανά ανάθεση (πχ απευθείας ανάθεση, διαγωνισμός κλπ);
2. Ποιο είναι το εκτιμώμενο ύψος των βιομηχανικών επιστροφών ανά σύμβαση;
3. Ποιο είναι το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης επί των αναφερόμενων αναθέσεων που επιβάρυνε τον ΠΥ ΥΕΘΑ 2021 και στα επόμενα έτη;
4. Ποιες αναθέσεις προγραμματίζονται για το χρονικό διάστημα 1/1-31/12/2022; Ποιο είναι το ύψος της προϋπολογισθείσας δαπάνης; Ποια διαδικασία προμήθειας ακολουθείτε και σε ποιες από αυτές προγραμματίζετε συμμετοχή της ΕΑΒΙ;
5. Οι πρόνοιες του ισχύοντος νόμου για τις δημόσιες αμυντικές συμβάσεις έχουν ενεργοποιηθεί (πχ τριετές εγκεκριμένο πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών);

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας