Κ.Γρίβας: Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να εμπλακεί σε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα – Θέλει να επιτύχει τον… ακρωτηριασμό της Ελλάδος



“Η Τουρκία ακολουθεί την «παραδοσιακή της πολιτική», θα προτάσσει τον πόλεμο και θα απειλεί καθώς αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής της αλλά δεν είναι σε θέση να εμπλακεί σε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα”, τόνισε μιλώντας στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

“Η Τουρκία θα επιμείνει στη στρατηγική της διαρκούς πίεσης προς την Ελλάδα και της διαρκούς προσπάθειας να αποδομήσει την ελληνική εθνική κυριαρχία γιατί αυτό θέλει, με αυτή τη μεθοδολογία, με τον υβριδικό πόλεμο που ασκεί εναντίον μας, με την εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών, με ενέργειες σαν αυτή που περιμένουμε με το ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις και όλα τα συναφή.
Μου φαίνεται κάτι δύσκολο από μόνη της η Τουρκία να αποφασίσει να πάει σε μία κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε θερμή αντιπαράθεση, δεδομένου ότι θα τη φόβιζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν έχει δηλαδή τη δυνατότητα να εμπλακεί στρατιωτικά με την Ελλάδα ακόμη και σε ένα θερμό επεισόδιο.
Γιατί εάν ξεκινήσει μία σύγκρουση κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει και η Τουρκία δεν είναι προετοιμασμένη” τόνισε.

Ο κ. Γρίβας υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει στη λογική της σαλαμοποίησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

“Θα επιμείνει πάνω σε αυτό και επειδή έχει αλλάξει το διεθνές παιχνίδι και η Τουρκία πλέον παίζει πολύ σκληρά το χαρτί του αυτόνομου παίχτη στην Ευρασιατική σκακιέρα θέλει ακόμη περισσότερο να επιτύχει αυτόν τον ακρωτηριασμό της Ελλάδος, την άτυπη κυριαρχία που επιδιώκει στο Αιγαίο, να «μοιράσει» ουσιαστικά το Αιγαίο που είναι κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, να επιτύχει δηλ. μία επικοινωνιακή και γεωπολιτική νίκη σ’ αυτό το επίπεδο ώστε μετά έχοντας αυτό το χαρτί (…) να μπορεί να διαπραγματευτεί τη θέση της σ’ αυτό το νέο διεθνές σύστημα που διαμορφώνεται και ειδικά μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που η μετάλλαξη γίνεται πάρα πολύ γρήγορα”.