Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη η Γαλλία δηλώνει έτοιμη-Γνωρίζουν κάτι;



Οι Γάλλοι στρατηγοί υπολογίζουν ότι, έχουν μια δεκαετία περίπου να προετοιμαστούν για το εάν οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχτούν το επίπεδο των απωλειών, που δεν έχουμε δει ποτέ από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, «θα διαρκέσει» και πρέπει να προετοιμαστούμε για την κρίση με αποφασιστικότητα, προειδοποιεί  ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Εδώ και δύο μήνες ο Εμανουέλ Μακρόν,  προειδοποίησε σε εκδήλωση σε επιχειρηματίες και βιομήχανους για τη γεωργία στο Παρίσι: «Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη.Ο πόλεμος θα διαρκέσει, αυτή η κρίση θα διαρκέσει… και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν με πολλή αποφασιστικότητα, πολλή αλληλεγγύη».

Ο γαλλικός στρατός είναι επί του παρόντος, ένας από τους πιο ικανούς της Δυτικής Ευρώπης και διαθέτει ένα πλήρες φάσμα δυνατοτήτων, που του επιτρέπουν να συμμετέχει σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του υψηλής έντασης συμβατικού πολέμου, εναντίον ενός ομότιμου αντιπάλου. 

Η Γαλλία θα μπορούσε, να υποστηρίξει μια πολεμική προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη τώρα ή τα επόμενα δέκα χρόνια. Έχει διατηρήσει δυνατότητες και εκπαίδευση πλήρους φάσματος, έχει φιλόδοξους στόχους εκσυγχρονισμού και έχει ισχυρή πολιτική και δημόσια υποστήριξη για στρατιωτικές επεμβάσεις και υποστήριξη στους συμμάχους.

Ωστόσο, ο στρατός της έχει περιορισμένο συνολικό βάθος και δεν μπόρεσε να διατηρήσει μια μακρά εκστρατεία και ορισμένες από τις ικανότητες που μπορεί να χρειαζόταν πιθανότατα, δεν θα επανατοποθετηθούν.
 
Τα γαλλικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν βαριές χερσαίες δυνάμεις και πυροβολικό, καθώς και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Οι Γάλλοι εξασκούνται σε κοινές επιχειρήσεις, κάτι που σίγουρα θα ήταν προϋπόθεση σε μια σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας.

Υπάρχουν τομείς ικανοτήτων με δυνατότητα αυξημένης συνεργασίας ΗΠΑ- Γαλλίας, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητα της Γαλλίας να πολεμήσει έναν συμβατικό πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη. Τομείς δυνατοτήτων που μπορεί να ωφεληθούν από τη συνεργασία περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό πόλεμο, την αντιμετώπιση μαζικών βομβαρδισμών ακριβείας, συστήματα πληροφοριών επιτήρησης και αναγνώρισης, αεράμυνας και εμβάθυνση προηγμένων τεχνολογιών.

Θα ήταν έτοιμη η Γαλλία να αντιμετωπίσει αυτό το ακραίο ενδεχόμενο; 
 
Με τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της Ευρώπης, ο κίνδυνος κλιμάκωσης μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων που οδηγεί σε σύγκρουση υψηλής έντασης φαίνεται «λιγότερο απίθανος», σημειώνει το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, σε μια νέα έκθεση σχετικά με το νόμο στρατιωτικού προγραμματισμού (LPM) 2019-2025 και τις ικανότητες των στρατών. 

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθεί να δώσει στον εαυτό της τα μέσα. Οικονομικά πρώτα: μεταξύ 2019 και 2023, το LPM έχει προβλέψει αύξηση των ετήσιων πιστώσεων του αμυντικού προϋπολογισμού, από 36 σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύει ανάκαμψη 22,5%.

Στόχος 50 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ έχει επίσης, τεθεί για το 2025. Την ίδια περίοδο (2019-2025), το εργατικό δυναμικό της άμυνας πρέπει να αυξηθεί, με τη δημιουργία 6.000 νέων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 2020, από 268.294 θέσεις που υπάγονται στο Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων 205.752 στρατιωτών.

Το 2020, αναφέρει επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Γαλλία μοιράστηκε με τη Γερμανία την 7η κατάταξη των χωρών με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την Αραβία, την Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Όσον αφορά τον εξοπλισμό, η γαλλική άμυνα δεν έχει τίποτα να ντρέπεται: η αεροπορία έχει κυρίως, 113 M 2000 και 98 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Όσον αφορά τα χερσαία στρατεύματα, μπορούν να υπολογίζουν σε 222 άρματα μάχης Leclerc, 220 τεθωρακισμένα οχήματα Griffons καθώς και 265 ελικόπτερα μάχης και μεταφοράς. 

Τέλος, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle είναι το καμάρι του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επίσης βασίζεται στις 26 φρεγάτες του, στα 4 πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SNLE) και στα 5 υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης (SNA).

Παρά τους πόρους αυτούς, που κατατάσσουν τη Γαλλία μεταξύ των κορυφαίων στρατιωτικών δυνάμεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο ανησυχεί για το χαμηλό επίπεδο διαθεσιμότητας ορισμένου εξοπλισμού, όσον αφορά τις επιχειρησιακές ανάγκες της άμυνας. 

Αυτό μαρτυρεί τις δυσκολίες προγραμματισμού και συντήρησης, παρά τη δημοσιονομική προσπάθεια που έγινε για «προγραμματισμένη συντήρηση εξοπλισμού», ύψους 4,12 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές, σε αυτό που αφορά τα ελικόπτερα ελιγμών του στρατού (45% του διαθέσιμου εξοπλισμού το 2020), τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (58%) ή ακόμη και ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού (49%).

 Εν τω μεταξύ, σχεδιασμένη για το 2023 η Άσκηση Orion, είναι μια τμηματική άσκηση πλήρους κλίμακας που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, βασισμένη πιθανώς εκτός στρατοπέδων στο Suippes, το Mailly και το Mourmelon. Θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα της γαλλικής στρατιωτικής ικανότητας, σε μια κλίμακα που δεν έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες. Η άσκηση θα περιλαμβάνει ασκήσεις διοίκησης, υβριδικά σενάρια, ασκήσεις προσομοίωσης και πραγματικών βολών. Περίπου 10.000 στρατιώτες θα λάβουν μέρος, καθώς και η αεροπορία και, σε ξεχωριστή ναυτική ακολουθία, το ναυτικό όπως επίσης, Βελγικές, Βρετανικές και Αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να ενταχθούν.

Υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη μέση ενός μετασχηματισμού γενεών. Τον Ιανουάριο το γενικό επιτελείο, συγκρότησε αθόρυβα δέκα ομάδες εργασίας για να εξετάσει την ετοιμότητα της χώρας για πόλεμο υψηλής έντασης. 

Οι Γάλλοι στρατηγοί υπολογίζουν ότι, έχουν μια δεκαετία περίπου να προετοιμαστούν για αυτό. Οι ομάδες καλύπτουν τα πάντα, από τις ελλείψεις πυρομαχικών μέχρι την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι πολίτες είναι «έτοιμοι να δεχτούν το επίπεδο των απωλειών, που δεν έχουμε δει ποτέ από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Ως μέρος του αντιπολεμικού συνασπισμού που υποστηρίζει το Κίεβο, η Γαλλία έχει επίσης ξεκινήσει αμυντικές αναπτύξεις σε χώρες γύρω από την Ουκρανία.

Το Παρίσι ενίσχυσε τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό του στην Πολωνία, την Εσθονία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με την Muriel Domenach, την απεσταλμένη της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό περιλαμβάνει περιπολίες αεράμυνας στην Πολωνία, τέσσερα αεροσκάφη Mirage 2000-5, 100 πιλότους και 200 ​​στρατιώτες στην Εσθονία και ένα τάγμα 500 στρατιωτών στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.