Τουρκικές προκλήσεις: Η επικίνδυνη αμηχανία των ΗΠΑ και η απόλυτη ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις



Καμία πρόκληση αναπάντητη – Επαγρύπνηση από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο.

Προβληματισμό και αμηχανία φαίνεται πως προκαλεί στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν και ο ρόλος που επιχειρεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν νιώθει πως ισχυροποιήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πλασάροντας την Τουρκία ως ειρηνοποιό που θέλει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της τουρκικής μεσολάβησης είναι απογοητευτικά, με την Τουρκία όμως να έχει ήδη αποκομίσει οφέλη από αυτή την τακτική.

Κατ’ αρχάς, το γεφύρωμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που από εκεί που έλεγαν πως δεν μπορούν να συνδιαλέγονται με έναν αυταρχικό ηγέτη όπως ο Ερντογάν, ξαφνικά ανακοίνωσαν πως θα τους πουλήσουν F-16. Η δυσφορία της Αθήνας ήταν σαφώς έντονη και εμφανής, μιας και η Τουρκία από τη μία το έπαιζε ειρηνοποιός και από την άλλη επιχειρούσε να πυρπολήσει την ειρήνη στο Αιγαίο με δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά,

Παράλληλα, η Άγκυρα επιχείρησε να «βαφτίσει και το ψάρι… κρέας», ισχυριζόμενη στο ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα δήθεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο 30 φορές μεταξύ 26 και 28 Απριλίου και για αυτό υπήρξε η τουρκική αντίδραση. Αποδείξεις φυσικά δεν υπάρχουν, με την Ουάσιγκτον να γνωρίζει καλά ποιος είναι ο ταραξίας στην περιοχή και ο μόνιμος παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου.

«Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις άνωθεν των ελληνικών νησιών είναι προκλητικές και δεν τις υποστηρίζουμε», σημειώνει σε δήλωση της η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Στον Λευκό Οίκο έχουν καθημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, με τις αμερικανικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να δίνουν αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση της Τουρκίας και για τη στάση της Ελλάδας, η οποία φυσικά έχει λάβει σαφή θέση τασσόμενη στο άρμα της Δύσης. Πέρα από τις κινήσεις της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν δυναμικές απαντήσεις σε κάθε πρόκληση των Τούρκων, ενώ σε μια κίνηση που φανερώνει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας την αεράμυνα στα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας παράλληλα εντολή για συνεχείς ασκήσεις.

Παρά το γεγονός ότι κάθε τι που πετάει πάνω από το Αιγαίο είναι «εγκλωβισμένο» στο στόχαστρο της ελληνικής αεράμυνας, οι Τούρκοι επανήλθαν την Παρασκευή με 13 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, ενώ ορισμένα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο Αιγαίο οπλισμένα. Η απάντηση που πήραν από τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας ήταν άμεση και δυναμική, ωστόσο, στην Αθήνα εκφράζεται ανησυχία για προβοκατόρικη ενέργεια της Τουρκίας που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα και «θερμό» επεισόδιο.

Προφανώς και οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν ανάφλεξη στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ρωσία απειλεί τη Δύση. Αδυνατούν όμως να βρουν μια λύση με τον μόνιμο ταραξία της περιοχής, όντας ουσιαστικά έρμαιο των εκβιασμών του Ταγίπ Ερντογάν.

Η χώρα μας σταθερά και αποφασιστικά θα συνεχίσει τη διπλωματική κινητικότητα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, δίνοντας απαντήσεις σε κάθε ενέργεια των Τούρκων.

Καμία Αμερική δεν περιμένει η Αθήνα για να τη… σώσει. Ξέρουμε πώς να προστατευτούμε και πώς να αντιδράσουμε τις κρίσιμες στιγμές… το έχουμε αποδείξει και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε.