ΗΠΑ: Ο Στρατός αγοράζει ντρόουνς με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για χρήση στο πεδίο της μάχης



Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες μικρών ντρόουνς για χρήση από τις τακτικές Μονάδες και στο εγγύς μέλλον μπορεί αυτά τα ντρόουνς να γίνουν βασικός εξοπλισμός του Στρατού των ΗΠΑ, αλλάζοντας τον τρόπο που διεξάγονται πολλές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο thedrive.com.

Τα ντρόουνς μπορούν να διενεργούν αναγνωρίσεις στα έμπροσθεν, να εντοπίζουν ενέδρες, στόχους ευκαιρίας και ενισχύσουν σημαντικά την επίγνωση κατάστασης των Στρατιωτών των ΗΠΑ στην γραμμή του πυρός.

Το πρόγραμμα του Στρατού των ΗΠΑ με την ονομασία «Αναγνώριση Μικρής Εμβέλειας» (SRR) επιδιώκει την υιοθέτηση ενός χαμηλού κόστους, ταχείας ανάπτυξης ανιχνευτικό ντρόουν που να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς μόνο από έναν Στρατιώτη. Ο κατασκευαστής ντρόουν Skydio ανέλαβε σύμβαση αξίας $20.2 εκατομμυρίων/το έτος για να παραδώσει, στο πλαίσιο πενταετούς σύμβασης, το ντρόουν X2D.

Το Skydio X2D μπορεί να εκτελέσει αποστολές στρατιωτικής αναγνώρισης, έρευνας και διάσωσης και περιπολίες ασφαλείας. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ντρόουν συνδέεται με λογισμικό αυτόνομης πτήσης με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με πτυσσόμενο, εξαιρετικά φορητό αεροπορικό πλαίσιο που εκμεταλλεύεται σύνθετα υλικά υψηλής αντοχής ώστε να αντέχει στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα.

Το εργαλείο AI επιτρέπει την αποφυγή εμποδίων σε πεδίο 360º και την «ανίχνευση υποκειμένων» τόσο ανθρώπων όσων και οχημάτων.

Το XD2 διαθέτει δίχρωμους θερμικούς αισθητήρες και είναι εξοπλισμένο με δυνατότητα νυχτερινής πτήσης με χρήση GPS και περιστροφικό φώς που το καθιστούν έτοιμο για ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές, καθώς η μοναδική του μπαταρία τού προσφέρει 33 λεπτά πτήσης.

Το ντρόουν που σχεδιάζεται, συναρμολογείται και υποστηρίζεται στις ΗΠΑ, συμμορφώνεται με τις αυστηρές απαιτήσεις της εφοδιαστικής ροής που ορίζονται από την Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA) και προσφέρει προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Ολόκληρο το ντρόουν X2D μαζί με την μπαταρία του ζυγίζει λίγο πάνω από 1,3 κιλά. Το ντρόουν είναι εξοπλισμένο με κάμερα βίντεο ανάλυσης 4K και ψηφιακή εστίαση 16X όπως επίσης και με κάμερα θερμικής παρατήρησης. Επιπρόσθετοι αισθητήρες μπορούν να εκτελέσουν τρισδιάστατη σάρωση του περίγυρου που βρίσκεται το ντρόουν και επιτρέπουν την αυτόνομή αναπαράσταση του σκηνικού.

Δείτε το σε χρήση κατά την ημέρα.


Δείτε το σε χρήση κατά τη διάρκεια νυχτερινής ενέδρας: