Φίλης: Μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία θα είναι δύσκολα τα πράγματα στα Ελληνοτουρκικά



''Αφεντικό της περιοχής θέλει να γίνει η Τουρκία''

Μέχρι και τις Τουρκικές εκλογές, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και στα Ελληνοτουρκικά, παρά το γεγονός ότι είχαμε την συνάντηση των δύο ηγετών, παρά το γεγονός ότι για ένα χρονικό διάστημα κάπως φάνηκε, η κατάσταση να οδεύει προς μία αποκλιμάκωση, η όποια αποκλιμάκωση, η Τουρκία θέλει να γίνει με τους δικούς της όρους και προφανώς οι όροι της δεν είναι αποδεκτοί ούτε κατά το ελάχιστο, όταν μεταξύ άλλων είναι συνεχείς παραβιάσεις, συνεχείς δηλώσεις, πράγματα τα οποία ξεφεύγουν πέρα από κάθε λογική, σε σχέση με τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχουν δύο χώρες όπως οι Ελλάδα και η Τουρκία, σχολιάζει στον Real FM ο κος Φίλης...

Aκόμα και αν είμαστε μαθημένοι σε αυτό, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. 

Το δεύτερο που για εμένα είναι σημαντικό, είναι ότι δυστυχώς, έναντι Ελλάδας και Κύπρου, το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας έχει μία ομοθυμία, με εξαίρεση το εργατικό, φιλοκουρδικό κόμμα, τα υπόλοιπα κόμματα πολλές φορές υπερθεματίζουν κιόλας απέναντι στον Ερντογάν. 

Άρα είναι σχετικά εύκολο για τον Ερντογάν όταν από την μία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία που έχει διήμερη επίσκεψη χθες και σήμερα, με την Αρμενία, που διάβαζα το πρωί ότι στις 3 Μαίου θα συναντηθούν πάλι οι αντιπροσωπείες με την Αίγυπτο, με μικρότερο βαθμό επιτυχίας, πολύ μικρότερο βαθμό επιτυχίας, από την άλλη Ελλάδα και Κύπρος μένουν εκτός και αυτό είναι πολύ προβληματικό.

Πολύ περισσότερο που οι Αμερικανοί, και με τις δηλώσεις του Μπλίνκεν, ότι πρέπει να σπεύσουμε να δώσουμε όπλα ως Αμερική στους Τούρκους και τους Ινδούς για να μην αγοράσουν από αλλού, καταλαβαίνουμε ότι είναι σε μια στροφή, στην πολιτική τους, ευτυχώς όχι σε επίπεδο κογκρέσου μιας και αναφέρατε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. 

Ο Ερντογάν, όταν κάνει κινήσεις, ουσιαστικά κωλοτούμπες, απέναντι στο Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία που του ασκείται πολύ έντονη κριτική.  Θυμίζω την περίπτωση Κασόγκι, και πώς μεταφέρθηκε αυτή στα Σαουδαραβικά δικαστήρια, όταν πριν από τρία χρόνια ο Ερντογάν είχε κρεμάσει στα μανταλάκια τους Σαουδάραβες.
 
Επειδή λοιπόν του ασκείτε πολύ έντονη κριτική, είναι αναγκασμένος, να έχει κάποιον εύκολο στόχο, για αυτόν εύκολο στόχο, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος και να χτυπάει το σαμάρι ολημερίς, ολονυχτίς.  Δηλαδή, όλο αυτό είναι συνδυαστικό όταν δηλαδή κάνεις αναδίπλωση πρέπει να δείχνεις στο ακροατήριό σου ότι παραμένεις ο δυναμικός ηγέτης. 

Όμως δεν είναι μόνο αυτό, μην γελιόμαστε, μην κάνουμε το λάθος να αποδίδουμε μονοσήμαντα την Τουρκική θέση στον εθνικισμό που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας Η Τουρκία έχει πολύ συγκεκριμένη ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα, πολύ συγκεκριμένη ατζέντα που έχει λάβει σάρκα και οστά σε σχέση, με την αποστρατιωτικοποίηση Ελληνικών νησιών.

Αυτό είναι κάτι που η Τουρκία το χρησιμοποιεί και θα το χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους ως άποψη και θέση για να πιέσει την Ελληνική πλευρά, όπως η ίδια εκτιμά, και όλο αυτό εντάσσεται βέβαια σε μια αντίληψη για το ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή. 

Ότι δηλαδή, εγώ, ως ηγεμονική δύναμη που πιστεύει ότι είναι η Άγκυρα, έχω την ευχέρεια, ακριβώς επειδή έχω αναβαθμιστεί και λόγω του Ουκρανικού να τεστάρω τις αντοχές και τις ανοχές και των Αμερικανών και των Νατοικών και των Ελλήνων και να βλέπω τελικά πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, δηλαδή μέχρι που μπορώ να φτάσω, με αυτή την συμπεριφορά που είναι και προκλητική και επιθετική.

Εγώ μάλιστα θα σας απέδιδα εν μέρη, και σε πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Χαρδαλιά, ο οποίος μίλησε για κράτος τρομοκράτη αναφερόμενος στην Τουρκία. Πριν από λίγες μέρες έκανε αυτές τις δηλώσεις.  Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι επιλέγουν, αυτό τον δυναμικό κατά αυτούς, .... κατά εμάς τρόπο να αντιδρούν. Αυτό που θα ήθελα να σας πω και να συγκρατήσουμε είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αυξομειώσεις στην ένταση, δεν θα σταματήσει δηλαδή, θα υπάρχουν και περίοδοι ήσυχες βέβαια όπως αυτή που είχαμε μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, δεν θα απέκλεια και μία πιο επιθετική λογική από πλευράς Τουρκίας, ξαναλέω δεν το αποκλείω, να δούμε ακόμα και κάποιο ερευνητικό να κόβει βόλτες σε διαφιλονικούμενα νερά. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα