Οι Αμερικανοί εξετάζουν την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Κίεβο



Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Κίεβο για την ασφάλεια της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, που άνοιξε ξανά στις 18 Μαΐου, γράφει η Wall Street Journal.
 
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί επισήμως τέτοιο αίτημα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Μαρκ Μίλεϊ.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεταφέρει προσωρινά την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ.

Αυτή τη στιγμή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο φυλάσσεται από την Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν εγκριθεί μια τέτοια πρόταση, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ασχοληθούν μόνο με την προστασία της πρεσβείας, τονίζει η Wall Street Journal.

Αμερικανοί πεζοναύτες συνήθως φρουρούν τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

«Ενδεχόμενη παρουσία δυνάμεων στην Ουκρανία θα σήμαινε κλιμάκωση από τις αρχικές δηλώσεις Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε δηλώσει στις 19 Μαΐου ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι έτοιμο να συζητήσει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας στην ουκρανική πρωτεύουσα.